Президентът Румен Радев тупа топката с връчването на мандатите и

...
Президентът Румен Радев тупа топката с връчването на мандатите и
Коментари Харесай

Ами сега?! Радев бави връчването на мандатите: Ножът опря! Бяга от назначаване на служебно правителство

Президентът Румен Радев тупа топката с връчването на мандатите и по всякакъв начин се пробва да отсрочи напред във времето разпускането на Народното събрание и назначението на служебно държавно управление, предава ПИК.

След като в петък президента получи назад несбъднат мандата за сформиране на държавно управление от първата партия „Продължаваме промяната“, той разгласи, че през тази седмица ще каже по кое време ще връчи втория мандат.

По Конституция Радев няма период, в който да връчи мандата на ГЕРБ. Тепърва през днешния ден или на следващия ден се чака той да разгласи дата и час, когато втората по величина партия ще се яви на „Дондуков“ 2.

Президентът е наясно, че партията на Борисов ще му върне незабавно назад мандата и тогава на него ще му остане последната алтернатива да избере трета политическа мощ в 47-ото Народно събрания, на която да го връчи. И тук, както и при предходните пъти, Конституцията не показва периоди, в които това би трябвало да се случи.

Две са главните аргументи Радев да се размотава с отредените му по закон функционалности и да не бърза с даването на мандатите.

Основната е, че президентът не желае да назначава служебно държавно управление.

Неговият кабинет ще би трябвало да се оправя с големи рецесии, каквито са неналичието на газ и галопиращата инфлация. А невъзможността да реализира законодателна активност връзва ръцете на хората, които ще постави в изпълнителната власт.

Така на процедура едно служебно държавно управление с изключение на да приготви последващи избори ще има и тежката задача да взема решение кои фабрики да работят и кои не, както и да изяснява на българския народ за високите цени на артикули и услуги.

Затова и с разтеглянето във времето на процедурата Радев има вяра, че въпреки всичко може Да се стигне до някаква сделка сред партиите и да се излъчи постоянно държавно управление.

Има и още една причина Радев да мотае раздаването на мандатите и разпускането на Народното събрание. По закон откакто назначи служебно държавно управление, би трябвало да дефинира и дата за нови избори, която да е не по-късно от 2 месеца от разпускането на Народното събрание.

След рухването на постоянния кабинет президентът разгласи, че не би трябвало да има избори преди 15 септември, с което на процедура вариантите за предварителния избор остават 25 септември или 2 октомври.

С темповете, с които връчва мандатите, и при догадка, че третият подобен отиде при някой всред Българска социалистическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ, които ще го бавят 7 дни в опит да сформират държавно управление, нищо чудно разпускането на 47-ото Народно заседание да се случи при започване на август, а предварителните избори да са на 2 октомври.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР