Президентът Румен Радев трябва да разпусне ВЕДНАГА парламента, след като

...
Президентът Румен Радев трябва да разпусне ВЕДНАГА парламента, след като
Коментари Харесай

Конституционалисти: Президентът Радев трябва да разпусне ВЕДНАГА парламента

Президентът Румен Радев би трябвало да разпусне ВЕДНАГА Народното събрание, откакто и третият изследователски мандат за сформиране на държавно управление не съумя.

 

Това разясниха пред Епицентър.бг  трима конституционалисти, откакто водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи през днешния ден, че в понеделник връща като несбъднат третия изследователски мандат за кабинет. А президентът разгласи, че ще я одобри във вторник.

 

Двама от тях не пожелаха да бъдат посочени, третият е Георги Марков, чието изявление четете по-долу

 

Конституцията не дава съответен период по кое време да бъде разхлабен Народното събрание, само че се подразбира, че това би трябвало да е ВЕДНАГА, в границите на 2-3 дни.

Защото член 99, ал 5 споделя: " Ако не се реализира единодушие за формиране на държавно управление, президентът назначава служебно държавно управление, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори в периода по член 64, алинея 3. (Избори за ново Народно заседание се създават най-късно до два месеца след преустановяване на пълномощията на предходното.) Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, дефинира и датата на изборите за ново Народно заседание. "

 

Според специалистите по конституционно право, с които Епицентър.бг беседва, президентът би трябвало да разпусне 48-ото Народно заседание и да насрочи нови парламентарни избори най-късно до края на идната седмица. А това значи - до 29 януари. Те напомнят, че такава е била и досегашната процедура в най-новата история на България.

 

Радев не би могъл да стимулира продължение на живота на този парламент с готовност да се одобряват избрани закони, даже и толкоз значими, като обвързваните с Плана за възобновяване и резистентност, тъй като по-голямата част от тях не са минали и на първо четене. Евентуалното удължение живота на Народното събрание би могло да бъде за дни, само че никога за седмици, камо ли месеци, безапелационни са конституционалистите.

 

И ето точните им думи: " В Конституцията на никое място не написа период, по тази причина би трябвало да се работи логичен. А това значи, че президентът би трябвало да разпусне Народното събрание ВЕДНАГА след връщането на третия мандат. В конституционното право, когато няма период, действието се извършва ВЕДНАГА. Е, в случай че президентът е в чужбина, ясно е, че ще го изчакаме. Но в случай че третият мандат бъде върнат във вторник, в сряда, най-късно в четвъртък, Радев би трябвало да издаде декрет за разформироване на Народното събрание и назначение на нови предварителни парламентарни избори. В никакъв случай не може изкуствено да се удължава животът на Народното събрание, с цел да се свърши каквото и да било - още по-малко приемане на нови закони.Не чакаме Радев обществено да обвърже удължаването живота на Народното събрание с приемането на нови закони, тъй като това е неконституционно. Президентът няма право на такава преценка. Радев просто би трябвало да насрочи дата на избори, Конституцията му споделя - в двумесечен период, и той би трябвало гледа това да е в неделя. Нищо повече!

 

Георги МАРКОВ: Парламентът не може повече да приема закони. До 2-3 дни след връщането на третия мандат Радев би трябвало да го разпусне

- Г-н Марков, какъв брой време президентът може да държи Народното събрание, откакто във вторник третият мандат ще бъде върнат несбъднат?

- Президентът ВЕДНАГА би трябвало да разпусне Народното събрание и да назначи ново служебно държавно управление като насрочи дата за избори.

- Какво значи " незабавно "?

- Веднага – не значи в същата минута, а в околните дни. Това е логиката на Конституцията и на конституционно решение № 20 от 1992 година Още повече, че Радев ръководи към този момент шест месеца страната и стартира седми месец.

- Възможно ли е президентът да удължи живота на този парламент с претекста да бъдат признати някои закони?

- Може да го направи, само че няма да е вярно. Освен това, първо, няма никаква гаранция, че Народното събрание ще ги одобри. И второ, не е редно президентът да слага такива условия. А и при върнат трети мандат, президентът да споделя на Народното събрание какво да прави, не е в границите на неговите пълномощия. Ако би трябвало с нещо незабавно да се заеме Народното събрание, то е да попълни състава на Конституционния съд с двама души. Но не го прави. Парламентът трябваше да избере нов Висш правосъден съвет от кой момент, само че не го прави. Очевидно е, че този парламент е привършен! И Радев би трябвало да го разпусне в границите на няколко дни и да насрочи избори.

- Правната комисия на Народното събрание одобри на първо четене законопроекта на служебния кабинет за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт, с който се основава механизъм за следствие на основния прокурор. Всички знаем, че законът е ориентиран против Иван Гешев. Възможно ли е неговото приемане до дъно да бъде претекст на президента за удължение живота на Народното събрание?

- Не, несъмнено! От позиция на върховенството на закона – най-важно е попълването на Конституционния съд в последните 2-3 дни живот на Народното събрание, нищо повече, наблягам! Това е работа за 1 час. Категорично идната седмица Радев би трябвало да разпусне Народното събрание и да насрочи избори. Това е! По-нататъчното шикалиране и играта с Конституцията е прекомерна. Още повече, че този парламент имаше премного време да свърши, каквото трябваше.

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР