Президентът Румен Радев свиква днес заседание на Консултативния съвет за

...
Президентът Румен Радев свиква днес заседание на Консултативния съвет за
Коментари Харесай

Румен Радев свиква КСНС за заплахите за сигурността

Президентът Румен Радев привиква през днешния ден съвещание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) по тематиката " Рискове и закани за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими ограничения ".

Заседанието се организира на фона на напрежението към Украйна, което беше разисквано от Съвета по сигурността към Министерския съвет на 11 февруари, и след годишната конференция на началника на защитата на 8 и 9 февруари и показания разбор на положението и подготовката на Въоръжените сили през 2021 година.

Сред настоящите тематики, свързани с въоръжените ни сили, са образуването на батальонна бойна група, предстоящото закъснение в доставката на изтребители F-16 за Военновъздушните сили (ВВС), планът за нови бронирани машини за Сухопътните войски, опцията за реализиране на 2 % от Брутният вътрешен продукт за защита преди 2024 година.

Позицията на президента Радев е, че най-важната гаранция за националната ни сигурност е боеготовността на Българската войска, нейната рационализация и мотивацията на персоналния състав. Президентът съобщи, че най-големият риск за сигурността на България е да се неглижират проблемите на въоръжените сили.

" Не можем да се сещаме за тях единствено от рецесия до рецесия и от злополука до злополука. Трябва да има непрестанно внимание на най-високо държавно равнище към тяхната боеспособност ", сподели Румен Радев.

Кризата в Украйна основава опасност за сигурността освен на България и нашия район, а на цяла Европа. Това е рецесия с световни измерения, уточни президентът Радев. По думите на президента не може да има военно решение на тази рецесия и единственият път за намиране на стабилно решение е по пътя на договарянията и дипломацията.

По отношение на основаването на батальонна бойна група президентът уточни, че тя не може да реши проблемите на нашата национална сигурност, само че построяването й е значимо, тъй като значи, че можем да работим дружно с нашите съдружници, можем дружно да образуваме нужните качества и да запълваме дефицитите, които имаме, и по този начин дружно да демонстрираме, че можем да отговорим на всяка рецесия. Като рамкова страна във образуването на батальонна бойна група България е отворена към всички съдружници за присъединяване на техни контингенти, което да способства за запълване на недостига на качества в българските Сухопътни войски, сподели президентът.

Във връзка с информацията за закъснение на доставката на изтребителите F-16, Румен Радев сподели, че това е извънредно обезпокоително за нашите Въоръжени сили, слага освен на тестване персоналния състав, то към този момент вкарва опасности България да загуби въздушен суверенитет, да загуби опцията да охранява сама своето въздушно пространство, което е въздушно пространство на НАТО.

След разбора на положението и подготовката на Въоръжените сили през 2021 година, министърът на защитата Стефан Янев подчертава върху хората от Въоръжените сили като най-важния капитал и посочи, че те са фокусът и целта за развиване. За всички незаети длъжности във военните формирования на Българската войска скоро ще бъдат оповестени състезания, сподели Янев. Той уточни, че Въоръжените сили би трябвало да се развиват уравновесено.

Българската войска развива с идентична угриженост трите типа въоръжени сили - Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, означи Янев и добави, че през годините съответните дефицити и намаляването на виталния цикъл на другите платформи във типовете въоръжени сили са довели до кратковременен дисбаланс. Във Военновъздушни сили и Военноморски сили са стартирали модернизационни планове. Проектът за Сухопътните войски не е почнал и по тази причина той е приоритет, би трябвало да стартира колкото се може по-скоро и със съответните елементи за цялостното обезпечаване на една бригада, съобщи министър Янев.

Според началника на защитата адмирал Емил Ефтимов като общество би трябвало да решим от каква войска имаме потребност, ще разчитаме ли на нея, ще поддържаме ли модернизационните планове и хората в армията във връзка с техния обществен статус, кариерен модел, роля и самопризнание в обществото. Според Ефтимов те го заслужават, а обществото ни заслужава съвременна и стимулирана войска, с цел да може да подсигурява националния суверенитет, просперитета и развиването на страната ни, която е сложена пред доста провокации.

Страната ни е предложила по-гъвкава и отворена идея за построяването на батальонна бойна група, уточни адмирал Емил Ефтимов. На основата на механизиран батальон с подразделения за бойна поддръжка, представяме пред съдружниците опцията да ни усилят с избрани формирования, които покриват дефицитите на въоръжените ни сили, изясни адмирал Ефтимов.

От посолството на Съединени американски щати оповестиха, че програмата по производството на F-16 има закъснение заради спирания във веригата на доставки, породени от пандемията, като прецизираха, че неподходящото закъснение ще се отрази на всички страни, които сега вземат участие в тази стратегия.

Премиерът Кирил Петков разяснява, че по линията на доставки, и поради Коронавирус, има забавяния и най-вероятно изтребителите ще се забавят с към две години. Според Петков няма да загубим въздушен суверенитет и има разнообразни сюжети, с които да смекчим този риск.

Министър Стефан Янев чака да разиска въпроса за изтребителите с американския си сътрудник Лойд Остин в границите на идната среща на министрите на защитата от НАТО на 16 и 17 февруари в Брюксел.

Междувременно в авиобазата " Граф Игнатиево " дойдоха четири самолета от Военновъздушни сили на Испания за взаимни задания по защитата на въздушното пространство, които би трябвало да продължат до края на март.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР