Президентът Румен Радев смята, че кандидатът за кмет на София

...
Президентът Румен Радев смята, че кандидатът за кмет на София
Коментари Харесай

Едновременно в сряда сутрин. Президент и три партии критикуват кандидата за столичен кмет Васил Терзиев

Президентът Румен Радев счита, че претендентът за кмет на София Васил Терзиев „ ще съобщи (…) родината си “. В изказване пред медиите Радев се аргументира с това, че Терзиев е „ човек, който предава родителите си “.

Кандидатурата на Терзиев беше от „ Продължаваме промяната “, „ Демократична България “ и „ Спаси София “. Изборът му беше подложен на критика от обичайни десни гласоподаватели поради това, че бащата, дядото и вуйчото на претендента са работили на управителни позиции в комунистическата Държавна сигурност.

Самият за връзката на своето семейство с някогашния наказателен уред, само че сподели, че родителите му „ не са злоупотребили “ и той няма от какво да се срами.

„ За мен човек, който предава родителите си, ще съобщи и родината си “, разяснява в сряда. Той направи това в отговор на журналистически въпрос.

Думите на Радев идват в съвсем същия час, в който кандидатурата на Терзиев беше подложена на критика от представители на три други партии – ГЕРБ, “Възраждане “ и „ ИТН “ (ИТН), както и от самостоятелния народен представител Радостин Василев. Повечето от тях насочиха посланията си от трибуната на Народното събрание, където сами повдигнаха тематиката.

Лидерът на „ Възраждане “ на „ Продължаваме промяната “ – „ Демократична България “ (ПП-ДБ), като назова обединението „ Държавна сигурност “ (ДС). посочи, че партията му не вижда „ нищо неприятно “ в Държавна сигурност, само че дефинира като лицемерие издигането на „ подобен претендент “ точно от обединения, които клеймят Държавна сигурност.

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ дефинира ПП-ДБ като „ новата комунистическа партия “.

„ Първият милион “ на Васил Терзиев е основан с активи, свързани с Държавна сигурност, сподели, който преди седмици напусна парламентарната група на ПП-ДБ.

Лидерът на ГЕРБ оцени позитивно претендента за кмет на София, който беше повдигнат преди дни от предприемчив комитет. Сред членовете на комитета има политически и публични фигури от дясното политическо пространство, ангажирани с популяризирането на репресиите от времето на комунистическия режим.

“В десницата ще има проблем сред родата на Държавна сигурност и същински достоверното дясно “, сподели по този мотив Бойко Борисов.

Синхронната рецензия по адрес на Терзиев идва 25 дни откакто беше издигната кандидатурата му.

По думите на президента Румен Радев лансирането на подобен претендент демонстрира „ двойните стандарти, които практикуват най-шумните представители на българската политика “.

Новините идват на фона на засилена интензивност на президента по необятен кръг тематики от последните дни. Той упрекна група българи в, държавното управление – в работа за непознати ползи, ПП-ДБ – в замислено, а Украйна – в това, че точно тя да води война.

Тези оценки на собствен ред провокираха рецензии в това, че президентът разделя българите, вместо да бъде техен обединител. Експерти лансираха и тезата, че президентът би трябвало да бъде от останалите политически сили.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР