Президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне

...
Президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС

Президентът Румен Радев ще връчи първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление на ГЕРБ-СДС. Ще го получи Мария Габриел, номинирана за министър председател от най-голямата парламентарна група. Партията на Бойко Борисов има желание да предложи експертно държавно управление, което да работи една година.

Продължава конституционната процедура, обвързвана с образуването на държавно управление в 49-ото Народно заседание. Месец и половина след предварителните избори и след политически съвещания на президента с шестте парламентарни обединения, през днешния ден в 15.00 часа президентът връчва първия мандат за сформиране на кабинет на най-голямата парламентарна група: 

" Аз чакам освен от партиите за сформиране на държавно управление, а Народното събрание би трябвало да осъзнае своята голяма роля и всичко това, което би трябвало да извърши - и приемането на бюджета и най-малко най-важните закони от Плана за възобновяване и резистентност. Логично е да се създадат всички опити за съставяне на държавно управление с първия мандат, тъй като тогава вероятността, съгласно мен, е най огромна. За експертния кабинет огромният въпрос е кой ще застане с политическа отговорност зад този кабинет и по какъв начин ще тя ще бъде разпределена ", разяснява президентът преди няколко дни.

Неизвестните към възможна работеща управническа формула остават. Въпреки диалозите през последните седмици сред двете най-големи парламентарни обединения, на този стадий ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната – Демократична България " са на разнообразни позиции по визията си за държавно управление. 

Ден преди да получи досието с първия изследователски мандат, номинираната за кандидат-премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел разгласи каква управническа формула ще предложи: 

" Съставяне на експертно работещо държавно управление за една година на основа на цели. Следващата стъпка са диалози за сформиране на държавно управление и ще бъде за формат, който изключва думата коалиция ", уточни Габриел.

Разговорите за поддръжка не престават. Преди да получат досието с мандата от президента от ГЕРБ-СДС ще обсъдят концепцията си за експертен кабинет с управленията на Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " ИТН ".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прикани: 

" Г-жа Нинова, господин Карадайъ, господин Слави Трифонов би трябвало да ни отговорят кой вид да предприеме госпожа Габриел ".

Борисов дефинира дейностите на ПП-ДБ по търсенето на работеща управническа формула като разочароващи: 

" Положихме всичко да се случи с тях. Получихме всеки ден някакви шикалкавения. Ние в 15.30 часа би трябвало да знаем дали госпожа Мария Габриел ще отиде да вземе мандата, има ли късмет да се направи държавно управление или вкарваме в злополуката България ".

След като получи първия изследователски мандат от президента, претендентът за министър председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел ще има седем дни, с цел да предложи на президента конструкция и състав на план на кабинет или да върне мандата несбъднат. /БНР
Тази публикация ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР