Президентът Румен Радев ще връчи на 15 май първия проучвателен

...
Президентът Румен Радев ще връчи на 15 май първия проучвателен
Коментари Харесай

Президентът дава на партиите още седмица за разговори преди връчването на първия мандат

Президентът Румен Радев ще връчи на 15 май първия изследователски мандат за лъчение на държавно управление. Ще го получи претендентът за министър председател, посочен от първата политическа мощ в Народното събрание - ГЕРБ-СДС. Според президента е разумно да се направя всички опити за съставяне на държавно управление още с първия мандат.

Президентът дава още седмица за диалози сред политическите сили в опита да се образува постоянно държавно управление от 49 парламент. Очаква партиите да употребяват това време по най-добиря метод. Отбеляза, че до този миг няма забележим резултат от работата на Народното събрание.

" За мен е неуместно народни представители да приказват на нови избори, без да са изпълнили най-малко част от уговорките към своите гласоподаватели. Партиите отхвърлят да поемат отговорност за ръководството на страната, а наподобява, че в това време желаят да вържат ръцете на служебното държавно управление и да го оставят без бюджет. Това е безконтролно към хората и към страната. Затова ще връча първия проувателен мандат на 15 май, идващия понеделник ", сподели Румен Радев.

Според президента е разумно да се положат старания, с цел да се излъчи държавно управление с първия мандат.

" Логично е да се създадат всички опити за съставяне на държавно управление с първия мандат, тъй като тогава се поставя в действителност да бъде формирано държавно управление. Тогава вероятността съгласно мен е и най-голяма ".

Излъчването на постоянно държавно управление не би трябвало да се обвързва с идните локални избори, е мнението на президента.

" Ако в действителност дейностите на партиите и техните сметки са подчинени на идните локални избори, това обрича несъмнено на крах и работата в парламенати и най-много работата по сформиране на държавно управление. Според мен не би трябвало тези неща да се свързват. Това не е политическата логичност, когато приказваме за отговорност за сформиране на държавно управление и за приемане на значими закони ".

Румен Радев е уверен, че в случай че се стигне до изобри през лятото, това крие доста опасности, като ниска изборна интензивност, което значи и ниска легитимност на Народното събрание.

" Рискуваме бюджетът и доста значимите закони да не бъдат признати. Това значи България да загуби цялата тази инерция и всичко, което постигнахме сега за участието ни в Шенген. Това значи да загубим не просто пари, това значи да загубим опция за ускорение на промените и модернизацията на страната ", съобщи президентът.

По мотив разменените реплики сред основния прокурор Иван Гешев и неговия заместител Борислав Сарафов президентът Радев означи.

" Няма да разясня разговорите сред висши магистрати, само че е значимо час по-скоро и изрично да се открият както причинителите, по този начин и подбудителите и уредниците на това посягане над основния прокурор. Има и нещо по-важно от самия случай, това е, че българите чакат най-сетне прокуратурата да се заеме с действителната битка с корупцията и престъпността ".

Президентът подсети също, че служебният кабинет неведнъж е подавал сигнали до прокуратурата за нередности, само че няма развиване по тях.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР