Президентът Румен Радев се срещна днес с представители на ръководствата

...
Президентът Румен Радев се срещна днес с представители на ръководствата
Коментари Харесай

Румен Радев се срещна с представители на ръководствата на работодателските организации 

Президентът Румен Радев се срещна през днешния ден с представители на управленията на работодателските организации в страната.

Идеята за образуване на полемика за опциите за ускорение на икономическия напредък, която да се състои под патронажа на президента идната година, е била измежду разискваните на срещата тематики, сподели след нея ръководителят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Президентът поддържа концепцията, несъмнено, отчитайки, че опциите на президентската институция директно да подкрепи едни или други оферти са лимитирани от Конституцията, само че като послания, развиване на хрумвания и оферти даде обещание поддръжка, уточни Велев.

В отговор на въпрос той посочи, че не са били обсъждани в детайли и съответно ограничения за икономическия напредък, само че въпреки всичко открои нуждата от ускорение на промените в образованието и в енергетиката, акцента върху електронизацията на услугите, въвеждането на електронното ръководство, понижаване на предпоставките за недобро контролиране и корупция, увеличение на опциите за наемане на висококвалифициран личен състав от трети страни. Всичко това е било измежду тематиките, разисквани на срещата с представителите на бизнеса.

Разговаряхме за нашите упования за икономическия напредък и за това по какъв начин той може да бъде ускоряван, тъй като е в основата за повишение на благосъстоянието на хората, което е крайната цел, сподели Васил Велев. Представителите на управленията на работодателските организации са изложили пред президента кои съгласно тях са пречките пред един по-бърз стопански напредък, като са показали още веднъж, че имаме относително резистентен и значителен растеж на стопанската система, който надвишава доста средноевропейския и е почти еднакъв на международния, само че в същото време е доста по-бавен от растежа в другите страни от Централна и Източна Европа, които правят преход на стопанските системи си. Тоест, нещо не вършим както би трябвало, разяснява Велев.

Участниците в срещата са благодарили на президента за интернационалната позиция, която заема по редица въпроси от народен интерес, и които са значими и за бизнеса. Включително и обстановката към пакета "Мобилност ", както и за по-амбициозни цели по отношение на опазването на климата, които би трябвало да бъдат съобразени и с ползите на страната, уточни Васил Велев. Благодарихме и за уравновесената позиция, която президентството заема в интернационалните връзки, което несъмнено подкрепя интернационализацията на българския бизнес, сподели още Велев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР