Президентът Румен Радев провежда работна среща на Дондуков 2 с

...
Президентът Румен Радев провежда работна среща на Дондуков 2 с
Коментари Харесай

ЦИК пред Радев: Датата 2 април е напълно възможна за изборите

Президентът Румен Радев организира работна среща на " Дондуков " 2 с представители на управлението на Централната изборна комисия.

 

„ Третият мандат завърши несполучливо и ние още веднъж сме в режим на предварителни парламентарни избори. Демократичният темперамент на страната е невъобразим без почтен избор ”, сподели при започване на срещата Радев.

 

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова удостовери готовността на ЦИК за избори на 2 април като първа допустима дата. Посочи, че миналата неделя - 26 март не е подобаваща дата поради казуса с доставката на хартия и поради прекосяването от зимно към лятно часово време, което тази година ще стане на 25 против 26 март.

" ЦИК стартира подготовка за избори неотложно откакто бяха обнародвани измененията в Изборния кодекс. Започнахме със среща с печатницата на Българска народна банка за предпазена хартия за бюлетини с машинно гласоподаване. По информация на печатницата на Българска народна банка хартията е декларирана. Най-ранната доставка ще е сред 27 февруари/ 5 март. Необходими са дни за разролване на тази хартия.

От Българска народна банка се уточни период от 50 дни за 30 000 ролки. Възможно е не 30 000, а по-малко ролки хартия да са задоволително. Посочихме това количество като стъпихме на изборите от 2 октомври, а и тази година има постоянни локални избори. От информацията на печатницата и периодите, които те слагат - дата 26 март за изборите е с огромен риск да не може да се достави хартия. За 2 април хартията ще бъде доставена.

Вчера организирахме опит със предпазена хартия за гласоподаване. В ЦИК гласувахме през целия ден на три машини като използвахме 3 типа хартия и опитът беше сполучлив. Машините работеха с хартията от Българска народна банка.

Днес желаеме план от печатницата на Българска народна банка за другите количества, защото доставката на машините не е в един ден. Първо отпътуват тези за чужбина. Печатницата сподели, че на части ще дава хартия.

На 25 против 26 март сменят и часовото време, което крие още един риск - часовото време не се сменя автоматизирано. То се настройва в централен склад. Казваме, че се крие риск - машините на 25 март би трябвало да са в секциите и ще е неприятно изборният ден да не може да започва в точния час с машини ", съобщи ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова.

 

Държавният глава им благодари за това, че откровено са изложили своите терзания. " Дали измененията в закона са положителни или неприятни, то те би трябвало да се извършват. Убеден съм, че ЦИК ще се води от духа на закона и те ще бъдат приложени. Указанията и образованията на членовете на ЦИК за отчитане на двата типа гласоподаване - там би трябвало да се насочи вниманието, там е новият миг в тези избори. Достъпът до изходния код е избран посредством закона и желая да го напомните на партиите ", добави Радев и помоли всички действия да се провеждат в точния момент. Той прикани да не се връщаме към времената с неточности с надписване и дописване на протоколите, тъй като това разрушава доверите у хората в изборния развой.  Пожелавам ви сполучлива работа, знам, че ще е напрегната, само че ще се справите, сподели президентът.  

 

Нейкова бе безапелационна, че ще положат всички старания, с цел да се обучат и стимулират хората да си свършат добре работата.

По-рано през днешния ден Народното събрание изслушва ръководителят на Централната изборна комисия Камелия Нейкова по отношение на подготовката за идните парламентарни избори, в това число и за резултатите от тестванията за гласуването с хартиена бюлетина. Тя заяви, че ЦИК има подготвеност да създаде избори на 2 април.

В рамките на вчерашния ден е изработен опит с гласоподаване с три типа хартия за машини за гласоподаване. И при трите теста гласуването е минало безпрепятствено, тъй че от ЦИК считат, че и трите типа, предлагани от Българска народна банка ще свършат работа. 

 

Очаквайте подробности
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР