Президентът Румен Радев призова партиите да не губят и ден,

...
Президентът Румен Радев призова партиите да не губят и ден,
Коментари Харесай

Радев: Най-важният резултат от тези избори е, че ще имаме парламент

Президентът Румен Радев прикани партиите да не губят и ден, а да стартират да мислят по какъв начин да сформират държавно управление. Той обаче отхвърли да разяснява дали въобще вижда благоприятни условия за такова, като остави отговорността на тях.

Държавният глава изрази подготвеност да свика 49-ото Народно заседание още в " първия вероятен ден ". По думите му, това ще стане едвам откакто изтече законовата процедура за и Централната изборна комисия () разгласи поименния състав на новия парламент.

" Най-важният резултат от тези избори е, че ще имаме парламент. И аз се надявам този парламент да проработи по-скоро, тъй като България не може повече да чака. Ние се нуждаем час по-скоро от работещ парламент, който да възобнови законодателната активност и да даде стабилно решение на политическата рецесия ", сподели той пред публицисти.

От думите на президента не стана изключително ясно дали той е податлив още веднъж да даде повече време за диалози сред партиите в опитите им да сформират постоянен кабинет. Радев се оплака, че е направил това след предходните избори на 2 октомври, а партиите са излезли с искания, че президентът разтяга процедурата, тъй като " желае да ръководи със служебно държавно управление ".

" Нека да проработи Народното събрание. Това ще бъде показателно по какъв начин ще се развива рулетката с мандатите. Аз имам вяра, че партиите към този момент са в разговор, тъй че да търсят устойчива формула за сформиране на постоянно ръководство ", добави той.

Твърденията му обаче до известна степен контрастират реакциите на двете най-големи обединения - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, които към този момент резервират безмълвие към. Радев съобщи, че той не дава отговор за тяхното безмълвие и даже даде задания на партиите в идващия парламент, като ги прикани да се обединят към приемането на държавния бюджет и законите по Плана за възобновяване и резистентност.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР