Президентът Румен Радев похвали усилията на досегашното служебно правителство и

...
Президентът Румен Радев похвали усилията на досегашното служебно правителство и
Коментари Харесай

Румен Радев похвали служебното правителство и постави новите задачи

Президентът Румен Радев похвали напъните на досегашното служебно държавно управление и сложи нови задания пред кабинета, който през днешния ден поема ръководството на дърджавата. На представянето в президентството участват служебният министър председател Гълъб Донев, както и останалите служебни министри, назначени с декрет на президента от 2 февруари 2023 година

" Без парламентарна поддръжка, вие успяхте да спрете свободното рухване на страната и да проведете почтени избори “, обърна се президентът към служебния кабинет. Той даде за образец енергетиката, където " единствено за няколко месеца беше осъществен същински скок ".

" Поехте отговорност преди 6 месеца за ръководство на страната в сложен миг. Прогнозите вещаеха мощно отрицателен сюжет, блокирани институции, рекордни цени на горивата, липса на газ, на контракти, на слотове, търгове и подивели цени, замразени инфраструктурни планове, липса на прогрес в европейска интеграция, блокаж на Капитан Андреево, застой в модернизацията на армията, рекорден миграционен напън, война до нашите граници. Затова целите към вас бяха ориентирани с този фокус, измежду които подсилване на сигурността, гарантиране на доставките ", съобщи още президентът, съобщи през днешния ден.бг.

" Въпреки лимитираните принадлежности на една изпълнителна власт като служебно държавно управление успяхте да спрете свободното рухване на страната, да проведете почтени избори и да откриете нови благоприятни условия за развиване на страната. Давам образец с енергетиката, там за няколко месеца бе осъществен същински скок, беше приключен интерконекторът с Гърция, проведоха се първите действителни транспарантни търгове за доставка на полутечен газ, реши се казусът със слотовете за десетилетия напред ", добави Радев.

По думите му служебното държавно управление съумя там, където предходните кабинети " не можеха или не желаеха " – Лукойл. Той открои подхванатите стъпки за поддръжка на най-уязвимите, както и работата по Плана за възобновяване и резистентност.

" Успяхте да снижите цената на горивата до най-ниската в Европа. България се трансформира от страна, през която се транзитира съветски газ в мечтан и издирван сътрудник и скъп генератор на хрумвания. В доста по-добра позиция сме на Балканите ", добави президентът и продължи:

" Успяхте да овладеете главните фактори, които генерират инфлация – цените на енергоносителите, само че дано не се заблуждаваме с резултатите, тъй като цените на стоките не престават да порастват, българите обедняват, живеят мъчно, по тази причина и главните цели би трябвало да бъдат ориентирани в гарантиране на покупателната дарба на българите, ограничение на монополите, възстановяване на изискванията за икономическо развиване, поддръжка на родните производители ", съобщи Радев.

Той добави, че съществена задача на държавното управление е подготовка на почтени и транспарантни избори.

" Очаквам и планът за национална детска болница да продължи да се развива с нужния ритъм, както и планът за незабавна здравна помощ. Доказахте, че имате темперамент освен да преодолявате провокациите, само че да вземате виновни решения за бъдещето, тъй като неналичието на решения през днешния ден, значи крах и застой в бъдеще. Безпрецедентното въздействие и динамичност на световните стопански и политически процеси не значи, че България би трябвало да бъде обречена на безвремие. Очаквам решенията, които вземате да бъдат в полза на българските жители да са рационални, да водят към нашето почтено европейско бъдеще и да оферирате добра основа, върху която идващото постоянно държавно управление да стъпи, акцентира Радев.

" Участниците в предизборната акция ще се опитат да си приписват вашите триумфи. Призовавам ви да пазите хладнокръвие, да не се намесвате в акцията и да не вземате страна, само че да отстоявате истината, вашето персонално достолепие и ползите на ведомствата, и на българските жители ", уточни още президентът.

Както е известно, за повторно през последните 2 години длъжностен кабинет поема властта от друго служебно държавно управление. Министър-председател още веднъж остава Гълъб Донев, а в кабинета има единствено една смяна - тази на министър на културата, където вместо Велислав Минеков, постът се заема от диригента Найден Тодоров.

Ето и съставът на служебния кабинет:

Атанас Ангелов Пеканов – длъжностен заместител министър-председател по ръководство на европейските средства;

Лазар Манолов Лазаров – длъжностен заместител министър-председател по обществените политики и длъжностен министър на труда и обществената политика;

Христо Владимиров Алексиев – длъжностен заместител министър-председател по икономическите политики и длъжностен министър на превоза и съобщенията;

Иван Петев Демерджиев – длъжностен заместител министър-председател по публичния ред и сигурност и длъжностен министър на вътрешните работи;

Росица Атанасова Велкова-Желева – длъжностен министър на финансите;

Димитър Желязков Стоянов – длъжностен министър на отбраната;

Асен Георгиев Меджидиев – длъжностен министър на здравеопазването;

Иван Димитров Шишков – длъжностен министър на районното развиване и благоустройството;

Сашо Георгиев Пенов – длъжностен министър на образованието и науката;

Николай Милков Милков – длъжностен министър на външните работи;

Крум Костадинов Зарков – за длъжностен министър на правосъдието;

Найден Владиславов Тодоров – длъжностен министър на културата;

Росица Атанасова Карамфилова-Благова – длъжностен министър на околната среда и водите;

Явор Илиев Гечев – служебен  министър на земеделието;

Никола Руменов Стоянов – длъжностен министър на стопанската система и индустрията;

Росен Иванов Христов – длъжностен министър на енергетиката;

Александър Георгиев Пулев – длъжностен министър на нововъведенията и растежа;

Илин Павлинов Димитров – длъжностен министър на туризма;

Весела Николаева Лечева – длъжностен министър на младежта и спорта.

Георги Георгиев Тодоров – длъжностен министър на електронното ръководство.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР