Президентът Румен Радев осъди “атаката срещу язовир “Нова Каховка в

...
Президентът Румен Радев осъди “атаката срещу язовир “Нова Каховка в
Коментари Харесай

Възмутителен акт. Радев осъди разрушаването на стената на язовир Нова Каховка ден по-късно

Президентът Румен Радев осъди “атаката ” против язовир “Нова Каховка ” в Украйна. Той направи това в обява в Туитър в сряда вечерта - повече от 36 часа след е пробита, при което са наводнени десетки селища.

Русия и Украйна се упрекват взаимно на пробиването на стената на язовира, който се намира в следената от Русия част на Херсонска област в Украйна.

“Силно съдя офанзивата против язовир “Нова Каховка ”, която заплашва безчет цивилни, съставлява сериозен риск за околната среда и заплашва сигурността на Запорожката нуклеарна централа ”, написа Радев в Туитър в сряда в 19 часа.

“Отговорните за този възмутим акт би трябвало да понесат отговорност ”, добави той.

Българското Министерство на външните работи осъди разрушаването на язовирната стена още във вторник, като го назова “ужасяващ акт ”.

НАТО, Европейският съюз (ЕС), Англия и Съединени американски щати, което провокира тежки наводнения, още във вторник денем.

Украинските управляващи оповестиха, че 30 селища по поречието на река Днепър са наводнени, а към десетки хиляди хора са изложени на риск и би трябвало да бъдат евакуирани. По думите на украинския президент Володимир Зеленски стотици хиляди хора са оставени без естествен достъп до питейна война.

Стената на язовир “Нова Каховка ” е висока 30 метра и е дълга 3,2 км. Съоръжението е издигнато през 1956 година по поречието на река Днепър като част от водноелектрическата централа “Каховка ”. Язовирът е основно значим за снабдяването с вода на Кримския полуостров, нелегално анексиран от Русия през 2014 година, както и на Запорожката АЕЦ, която също е под съветски надзор.
 Kакви са заплахите след гърмежа на язовир  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР