Президентът Румен Радев обсъди с председателя на Националното сдружение на

...
Президентът Румен Радев обсъди с председателя на Националното сдружение на
Коментари Харесай

Радев на среща с кметове за заетите във въглищните централи

Президентът Румен Радев разиска с ръководителя на Националното съдружие на общините в България и кметовете на Перник, Стара Загора и Кюстендил вероятностите да се употребява капацитета на европейската платформа " Въгледобивни райони в преход ", оповестиха от прессекретариата на президента.

По самодейност на президента дружно с представители на изпълнителната власт бяха разисквани с кметовете на евентуално най-засегнатите обитаеми места от Зеления преход ограниченията за отбрана на заетите във въглищната енергетика, които да допринесат за запазването на заетостта и конкурентоспособността на България със модерни и съвременни технологии за произвеждане на електрическа енергия.

Разговорът се състоя в Дом 2 на Резиденция " Бояна “ след извършената кръгла маса на тематика " Мерки за решение на казуса с високата цена на електрическата енергия и природния газ. Подготовка на позиция на България пред Европейски Съюз. “

Държавният глава открои нуждата от своевременното правене на самостоятелни районни проекти посредством задълбочено изследване за потребностите на съответното обитаемо място, които да допринесат за по-плавния преход и запазването на поминъка на българските жители. По думите му единствено с интегрирани старания могат да бъдат развити индустриални зони и да се запазят работните места.

" Ангажимент на страната е да подтиква огромните вложители, с цел да се открият работни места, с цел да се резервира поминъкът на хората “, уточни Румен Радев.

Представителите на локалната власт подчертаха, че " Фонд за обективен преход “ може да смекчи обществените и стопански резултати на заетите в бранша. Според кметовете би било добре финансирането да се насочи главно към обучение и преквалификация за заетите в бранша и към подкрепяне на софтуерните нововъведения на дребни и междинни предприятия в областта на енергетиката. По думите им това е от изключително значение, защото тези райони се разграничават доста във връзка с географското местонахождение, нивото на икономическо развиване и демографските вероятности.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР