Президентът Румен Радев няма да бърза с обнародването на промените

...
Президентът Румен Радев няма да бърза с обнародването на промените
Коментари Харесай

Президентът Радев няма да бърза с механизма за разследване на главния прокурор

Президентът Румен Радев няма да бърза с обнародването на измененията в Закона за правосъдната власт (ЗСВ) и Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК), с които се вкарва така наречен механизъм за следствие на основния прокурор и които плануват по-малко болшинство за премахване на основния прокурор.

Измененията,, 26 май, не бяха оповестени в броя на Държавен вестник на 30 май. Следващата опция за това е в броя в петък или вероятно в ексклузивен подобен преди този момент. По информация на " Дневник " обаче настройката е измененията да се огледат добре и да се съблюдава 15-дневният период, който президентът има за обнародването им. Според главния закон президентът би трябвало не по-късно от 15 дни след окончателното приемане на законопроекта да го подпише и обнародва или да го върне за ново разискване.
Източници на " Дневник " разясниха, че няма потребност да се вкарва напрежение с бързото обявяване на измененията само за да влязат в действие поради съответно предстоящо събитие.

За на пленума на правосъдния съвет, на което ще бъде прегледано всъщност първото искане на шестима членове на прокурорската гилдия за премахване на основния прокурор Иван Гешев с претекст, че е уязвил престижа на правосъдната власт със своите дейности около следствието за гърмежа към автомобила му от 1 май.

 Парламентът Парламентът " анулира " избора на членове на правосъдния съвет от магистратската квота

Промените се чакаха, тъй като с тях беше понижено изискуемото болшинство за премахване на основния прокурор от 17 на 13 гласа. Мнозинството, което до неотдавна поддържаше Гешев и което към този момент е по-скоро против него, наброява 14 души, сподели гласуването по допустимостта на настояването за предварителното преустановяване на мандата му предишния четвъртък.

Този четвъртък правосъдният съвет би трябвало да се произнесе и дали е възможно второто искане на членове на прокурорската гилдия, които упорстват за отстраняването на основния прокурор Иван Гешев.

Дори и измененията да бъдат обнародвани, преди да изтече 15-дневния период, те ще бъдат блокирани поради декларираното желание на основния прокурор да ги нападна в Конституционния съд. Ако това стане, правосъдният съвет може да се позове на член от Административнопроцесуалния кодекс (АПК), който планува прекъсване на всички висящи производства до окончателното изговаряне по проблема.

 Цитат на деня: Схемата Цитат на деня: Схемата " Осемте джуджета " е пазарище за бъдеще

Гешев потърси, като изиска той да пояснява дали правосъдният съвет, чийто мандат изтече преди повече от половин година, има право да подхваща дейности против него. Конституционният съд към момента не е допускал това искане. През септември 2022 година той се произнесе по подобен въпрос, само че за мандата на правосъдния инспекторат, като постанови, че орган, чийто мандат е отложен, извършва функционалностите си до избирането на нов състав.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР