Президентът Румен Радев награди шестима изявени българи, допринесли за формирането

...
Президентът Румен Радев награди шестима изявени българи, допринесли за формирането
Коментари Харесай

Президентът отличи изявени българи в културата, изкуството, науката и дипломацията

Президентът Румен Радев награди шестима изявени българи, съдействали за образуването на национално съзнание на цели генерации . Те не престават да образуват усета за хармония и нравствени полезности в българското културно и обществено пространство, сподели президентът за професионалния път на шестимата българи, на които връчи държавни оценки в Гербовата зала на " Дондуков " 2, оповестиха от прессекретариата на президента.

Ключова заслуга на наградените е одобряването на позитивния образ на страната ни в интернационален проект и развиването на сполучлива културна дипломация . Като общо достижение на наградените президентът посочи триумфа им да бъдат съпротива на креативните клишета , на отживелите обществени канони и безпринципните взаимни отстъпки.

Проф. Иван Ничев беше почетен с медал " Стара планина " първа степен за извънредно огромните му заслуги в региона на културата и изкуството . Той има неоспорим принос за развиването на националното кино, режисирал е знакови български филми. Дългогодишен учител е в Националната академия за театрално и кино изкуство " Кръстьо Сарафов ". Той е режисьор на филмите: " След края на света ", " Бай Ганьо ", " Ганьо Балкански се завърна от Европа ",

Проф. доктор Ангел Димитров получи медал " Стара планина " първа степен за заслугите му за развиването на връзките на България с страни от Западни Балкани и приноса му за отбраната на българските национални ползи.Той е почитан български историк и посланик, създател на десетки монографии, студии и публикации. Приносът му за развиването на връзките със страните от Западните Балкани и най-много на двустранните връзки с Република Северна Македония е неоспорим и необятно прочут. Проф. Димитров е съпредседател на Смесената българо-македонска историческа комисия.

Орден " Стара планина " първа степен получи и проф. Ивайло Знеполски за извънреден принос в региона на културата и филантропичните науки . Той е бележит учител и мъдрец, дълготраен началник на катедрата по История и доктрина на културата във Философския факултет на СУ " Св. Климент Охридски ". Основател и началник е на Института за проучване на близкото минало, шеф на Дом на науките за индивида и обществото. Член е на научния съвет на Музея на Европа и на Сенаторския съвет към Настоятелството на Нов български университет.

Проф. Вера Найденова беше отличена с медал " Св. св. Кирил и Методий " огърлие за изключително значимите й заслуги в региона на националното кино изкуство и просвета . Проф. Найденова е изявен критик и теоретик в региона на филмовото изкуство. Автор е на голям брой книги и публикации, рецензии, портрети и студии за българското и международното кино. Дългогодишен учител е в НАТФИЗ " Кръстьо Сарафов ".

Актьорът Руси Чанев бе почетен с медал " Св. св. Кирил и Методий " първа степен за изключително значимите му заслуги в региона на културата и изкуството. Той е един от най-обичаните от публиката и високо оценени от професионалната общественост български артисти с над 100 функции на сцената и на телевизионния екран .

Синът на поета Иван Балабанов - Атанас, прочут още пред необятната аудитория като Ивайло Балабанов, получи медал а " Св. Св. Кирил и Методий " първа степен . Иван Балабанов е отличен за извънредно огромните му заслуги в региона на културата и изкуството . Той е лауреат на златния орден " Капитан Петко Войвода " с лента на Съюза на тракийските сдружения в България.

От името на отличените проф. Вера Найденова съобщи: " Професионалните области, в които сме се трудили и продължаваме да се трудим, са разнообразни по мащаб и значение, само че те имат общ знаменател, който систематизирано можем да назовем българската духовна идея ". Тя увери, че работата на надарените дейци за богатството на българската просвета и обществото ни ще продължи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР