Президентът Румен Радев използва и официалното си обръщение по повод

...
Президентът Румен Радев използва и официалното си обръщение по повод
Коментари Харесай

И в патриотично слово Радев жили управляващите

Президентът Румен Радев употребява и формалното си послание във връзка Шипченската епопея, с цел да жилне още веднъж ръководещите и да покаже, че ще продължи с вдигнат пестник да насърчава митингите, без значение дали става дума за национална реликва или за политическа игра.

Честванията на Шипка са вековна традиция – тук се ражда свободна България. На някои очевидно им харесва да не разрешават събирането на свободни хора, само че както виждате, това няма да се получи – всеки български жител има право да изрази своята свободна воля и да уважи този празник, сподели Радев.

" 143 години България цяла гледа Шипка с поклонение. И през днешния ден хиляди изкачихте този връх, с цел да докажете, че достолепието стои по-високо от страха и възбраните. Родината възкръсна на картата на Европа с помощта на успеха на Русия над Османската империя. Но точно тук, в августовския задух на 1877 година нашите опълченци потвърдиха, че народът ни заслужава свободата си ", съобщи президентът.

Ето и останалата част от речта му:

„ Шепата спартанци “, които ще отрежат пътя на аскера към Северна България, са наши сънародници от Русия, днешна Украйна и Молдова, от Румъния и Сърбия. Хъшове, бежанци от въстанията и емигранти от поробена България. Някои даже не са виждали Родината, за която ще дадат живота си. Тези поборници за свободата не се питаха дали има смисъл да се борят? Те не се убеждаваха един другиго, че всяко изпитание е обречено, както постоянно вършим през днешния ден. Тях не ги блазнеше удобството да бъдат фенове на националната история.

Да изчакат събитията. Да четат вестници и да спорят в кръчми и кафенета. Пет века не изтриха тяхното самочувствие на почтени българи и те не чакаха да чуят какво мислят Великите сили за свободата българска. Нито разчитаха на тях. Те не се надяваха на никакви привилегии и облаги, а някои доживяха дните си в бедност. Вековете на робството не угасиха вярата им, че е допустима свободна и обективна България. Нашите опълченци не се криеха зад тила на могъщата войска на Царя Освободител, в очакване тя да донесе тяхната независимост. По тези скали, по тези урви, те водиха война и умираха, отдавайки живота си, само че в никакъв случай не се предадоха. Воюваха и умираха, с цел да потвърдят, че народът ни е заслужен за свободата и заплатиха с живота си за тази независимост.

С този непреклонен дух, с тази религия в личните сили, с това единство в делото опълченци и възрожденци възкресиха Отечеството. С този дух, религия и единство ще успеем и всички ние, техните потомци, които през днешния ден се борим за една свободна и обективна България! Поклон пред героите! Да живее България! Днес се навършват 143 години от Шипченската епопея. В чест на празника е повдигнат най-големият български трикольор, разпален е и безконечния огън, а музеят на Паметника на свободата работи гратис.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР