Президентът Румен Радев избра да открие учебната година в най-малката

...
Президентът Румен Радев избра да открие учебната година в най-малката
Коментари Харесай

На 15 септември Радев напомни за окаяното състояние на училищата в малките общини


Президентът Румен Радев избра да открие образователната година в най-малката община в България – Трекляно. Посещението му там бе за да се подсети да ръководещите какъв брой учебни заведения се закриват през последните години и в какво положение действително са школата в дребните обитаеми места.

Радев бе на празника на Основно учебно заведение „ Св. Климент Охридски “. Избрах това място за разкриване на първия образователен ден, тъй като това, което се е случило тук, е доста показателно, сподели президентът. Той уточни, че всичките 19 обитаеми места в най-малката община в България са имали лични учебни заведения и с течение на годините тези учебни заведения са закрити и е останало само учебното заведение в общинския център. Вие знаете, че когато едно учебно заведение се закрие, въпрос на време е да се закрие и самото обитаемо място. Затова страната би трябвало да спре да се изтегля от дребните общини, прикани президентът.

Радев не пропусна да означи, че последното посещаване на общественик от по-висок сан в Трекляно е било на Богдан Филов. Виждате за каква голяма отдалеченост във времето приказваме. Трябва да има внимание и ръководещите, без значение от кое държавно управление и локална власт, би трябвало да вървят повече по учебните заведения, добави президентът.

Той разкритикува и цялостната държавна политика в образованието. По думите му в сферата е нужна нова политиката, а " освен поправки на учебни заведения и освен покачване на училищен заплати ". Нужни са нови способи и форми, акцентира Радев.

" Кабинетите по естествени науки са в окаяно положение. Как желаете нашите деца да имат познания и умения, съответни на актуалните стопански условия, и да се мерим и конкурираме с другите страни, в случай че нашите възпитаници нямат тези умения и познания. Това се реализира с вложения в новаторски форми и способи на преподаване, с вложения в здравето на тези деца. Много учебни заведения в страната нямат и физкултурни салони ", разяснява президентът.

Президентът направи подаяние на учебното заведение, което включва чинове, дъски, компютри, образователни пособия.

В образователното заведение се образоват 31 деца, от които единствено 12 са локални. Останалите идват от Кюстендил всяка седмица, а през почивните дни се връщат назад. Училището има и личен интернат. Първокласниците в главното учебно заведение са единствено трима.

Министър Красимир Вълчев също откри образователната година в малко обитаемо място – Николаево в Старозагорска област. 15 септември е ден на нашата религия, вяра и оптимизъм, уточни в приветственото си слово той. Просветният министър прикани учители и родители да работят дружно в идните сложни дни, наложени от коронакризата. Не забравяйте, че децата са нашето най-голямо благосъстояние, а образованието е пътят, който им подсигурява заслужен и благополучен живот, посочи още просветителният министър. А на първокласниците сподели: Не забравяйте, че учителите могат да бъдат ваши татко и майка.

Основно учебно заведение " Св. Св. Кирил и Методий в Николаево тази година посреща 46 първокласници. От първи от седми клас през новата образователна 2020/21 година там ще се образоват 377 възпитаници. Освен спортни занимания, за възпитаниците тук има основани мажоретен състав и танцов състав.

Премиерът Бойко Борисов не участва на празника в нито едно учебно заведение. Затова пък разгласява пост във Facebook, изпълнен с оптимизъм, много отдалечен от действителната карнита, разказана от президента Радев. Ествено, не пропусна да се самохвали и да изясни по какъв начин държавното управление му двойно е нараснало учителските заплати от 2017 до 2021 година.

Продължаваме политиката за увеличение на учителските заплати. И през новата година растежът ще е над 15%. Така ще осъществим поставените цели при започване на мандата за двойно нарастване на учителските заплатите за 4 години. Учителите заслужават още повече и ние няма да престанем да поставяме старания в тази посока. Убеден съм, че най-голямата гаранция за просперитета на България в дълготраен проект е образованието и вложенията в него, написа министър председателят.

Борисов, също така, похвали просветителната система, че се оправя " по един заслужен метод в изискванията на зараза ". През идната образователна година сигурно ще има още доста провокации, само че съм сигурен, че ще се намират най-хубавите решения. За първи път от половин година насам децата ще посещават учебно заведение. Знам, че и за тях, и за преподавателите и за родителите, създалата се обстановка не беше лесна. Сега всички би трябвало да бъдат деликатни и да съблюдават рекомендациите на експертите, написа още министър председателят.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР