Президентът Румен Радев и премиерът в оставка Николай Денков определиха

...
Президентът Румен Радев и премиерът в оставка Николай Денков определиха
Коментари Харесай

20 години България в НАТО: Равносметката според българските политици

Президентът Румен Радев и министър председателят в оставка Николай Денков дефинираха НАТО като пространство на народна власт, независимост и мир. Вицепремиерът в оставка Мария Габриел съобщи, че е стимул за одобряване на демократичните полезности, за социално-икономически прогрес.

Председателят на Движение за права и свободи Делян Пеевски обясни, че с участието си в НАТО България се е трансформирала в  " сигурен сътрудник на интернационалната сцена ", а с декларация от парламентарната естрада означи, че " двадесетата годишнина от участието на България в НАТО е завещание на свободата, извоювана с труд и тежки промени "

Радев: Присъединяването ни към НАТО е и присъединение към пространство на споделените демократични полезности

Присъединяването ни към този най-мощен боен съюз на нашето съвремие - НАТО, е в действителност и присъединение към едно пространство на споделените демократични полезности, на независимост и мир, на ценене на човешките права и на върховенството на закона. Това сподели президентът Румен Радев на националната конференция на тематика " 20 години България в НАТО: Защото сме по-силни дружно ", предава Българска телеграфна агенция.

Форумът е под егидата на държавното управление в оставка. Организатор е Дипломатическият институт към министъра на външните работи, взаимно с Информационния център на Министерството на защитата, Атлантическия клуб в България и Софийския конгрес за сигурност.

Президентът уточни, че са положени висши старания на генерации държавници, политици, дипломати, военни и общественици за участието на страната в НАТО.

" Тези, които бяхме в оперативната страна на всички процеси, доста бързо разбрахме, че процесът на пълноценна интеграция ще бъде извънредно сложен и нескончаем. Ние не покривахме редица извънредно значими критерии и стандарти, макар че бяхме признати " разяснява Румен Радев. Фазата по политическата интеграция завърши относително бързо, с помощта на отличната работа на нашите политици и дипломати, само че етапа по военно-политическата интеграция изисква доста старания, запаси и към момента ги изисква в още по-голяма степен, добави президентът.

Снимка: БТА

Всички страни членки са длъжни да сплотяват капацитет, старания и запаси, с цел да може да развиват военна просвета, високи технологии, космос и изкуствен интелект, съобщи той. По думите му без тези неща актуалните интервенции са невъзможни.

Държавният глава уточни, че при започването на войната в Украйна плановете за рационализация на българските Въоръжени сили най-накрая са се задвижили с задоволително движение. Трябва да създадем всичко допустимо да впрегнем дипломатически старания, с цел да има преустановяване на огъня, обновяване на разговора и търсене на мир, съгласно правилата на Организация на обединените нации и на интернационалното право, сподели президентът във връзка с войната в Украйна.

В тази връзка Радев прочете и член 1 от Северноатлантическия контракт, който гласи, че " Страните по Договора се задължават в сходство с Устава на Организацията на обединените народи да уреждат всеки интернационален спор, в който могат да се окажат въвлечени, с мирни средства и по метод, който да не заплашва интернационалния мир, сигурност и правдивост, и да се въздържат в интернационалните си връзки от опасност със мощ или приложимост на мощ по какъвто и да е метод, несъответстващ с задачите на Организацията на обединените народи. "

Заради това аз не одобрявам изявления на някои водачи, че е време да изпратим войски в Украйна, въпреки и на двустранна основа. Длъжни сме да оказваме помощ на Украйна, само че сме длъжни и да не позволяваме рискова ескалация и въвличането на всички нас в спора, което значи световен конфликт с непредвидими последици за човечеството, сподели президентът.

Членството на НАТО в днешни дни е на първо място отговорност към нашата лична сигурност и на съдружниците ни, а това значи създаване на съответни и модерни отбранителни качества, сподели още Румен Радев.

Денков: НАТО е разширение на демокрацията, на мира и сигурността

Разширяването на НАТО е всъщност разширение на демокрацията, на мира и сигурността. Това сподели министър председателят в оставка акад. Николай Денков, който също участва на конференцията.

Той означи, че през днешния ден Алиансът е поръчител за сигурността над 1 млрд.граждани. НАТО сподели, че може да се приспособява сполучливо към провокациите пред сигурността, сподели Денков и добави, че обединяването ни прави по-силни, прибавя Българска телеграфна агенция.

Врагът на Владимир Путин не е военната мощност на Запада и на НАТО, тъй като доктрината на Алианса е възпираща и отбранителна, разяснява Денков. Той съобщи, че режимът в Москва се бори против демокрацията и одобряването на нейните полезности.

Снимка: БТА

Мария Габриел: НАТО е стимул за одобряване на демократичните полезности

НАТО за България не е единствено стратегическа и външнополитическа цел, а тласък за одобряване на демократичните полезности, за социално-икономически прогрес, сподели на конференцията и вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.

Точно преди 20 години седем страни от Централна и Източна Европа направихме своя върховен избор - да се присъединим към съюз на страни, които пазят свободата, уточни Габриел.

Тя добави, че за тези 20 години България е положила обилни старания за евроатлантическа интеграция на страните от Западните Балкани.

Снимка: БТА

Габриел акцентира още, че бъдещето на Украйна е в НАТО, а страната ни ще продължи да ѝ оказва поддръжка

Пеевски: След 20 години в НАТО България се потвърди като благонадежден сътрудник

Днес се навършват 20 години от присъединението на България към НАТО. Двадесет години, в които България се утвърди като високоценен, благонадежден и сигурен сътрудник на интернационалната сцена. Това написа ръководителят на парламентарната група (ПГ) на " Движението за права и свободи " (ДПС) и съпредседател на партията Делян Пеевски в позиция, публикувана от пресцентъра на Движение за права и свободи.

Приносът на " Движението за права и свободи " за постигането на тази стратегическа цел за България е голям, добави той, представен от Българска телеграфна агенция.

Движение за права и свободи през цялото време отстоява евроатлантическите полезности, повярва, че пътят за развиване на страната ни минава през НАТО и Европейския съюз и наложи този цивилизационен избор. Като съществени бранители на правата и свободите и на мира, ние сме твърдо уверени, че атлантическите полезности нямат опция, написа в позицията си Пеевски.

Според него тези полезности са се трансформирали в главен дирек в интернационалните геополитически връзки. Във времена на война и тежки провокации е належащо всяка една от страните членки на Алианса да работи за единение и взаимност, в името на груповата сигурност и опазването на живота и здравето на хората, акцентира още Пеевски.

Митев: Годишнината от участието на България в НАТО е завещание на свободата, извоювана с труд и тежки промени

Двадесетата годишнина от участието на България в НАТО е завещание на свободата, извоювана с труд и тежки промени. Тя е доказателство за трайната мощ на груповата сигурност и архитектура на сигурност, учредена на правила. Това уточни в декларация от името на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС Даниел Митов във връзка днешната дата, на която преди две десетилетия България получи статут на пълновръстен член на Северноатлантическия пакт, предава Българска телеграфна агенция.

Застанали пред несигурностите на бъдещето, България и нашите съдружници сме обединени в своята решителност да изградим свят, в който границите не могат да бъдат променяни със мощ, а суверенните нации могат свободно да избират своето бъдеще, добави Митов.

В декларацията си той цитира и думи от встъпителната тирада на американския президент Джон Ф. Кенеди, в които се споделя: " Нека всеки знае, дали ни желае положително или зло, че ще платим всяка цена, ще понесем всяко задължение, ще посрещнем всяка компликация, ще подкрепим всеки другар, ще се противопоставим на всеки зложелател, с цел да подсигуряваме оцеляването и триумфа на свободата ".

До огромна степен България и страните от Източна Европа към оня миг дадоха причина за съществуването на НАТО, нова сила на Алианса да преформатира задачите си и да префокусира напъните си, уточни Даниел Митов. Защото, изясни той, от официална позиция процесите през 90-те години може да са изглеждали като уголемение на НАТО, само че в действителност бяха бягство на източноевропейците от съветската сфера на въздействие в посока на свободните и демократични общества. Беше излаз - в библейския смисъл - на народите от Източна Европа в посока гаранции, че когато съветският реваншизъм и имперски вкус се възродят, то тези нации ще имат гаранция за сигурността си под чадъра на груповата защита на най-мощния защитителен съюз в човешката история.

Събитията през последните години, изключително след пълномащабната експанзия на Русия против Украйна, са доказателство за правилността на източноевропейската непримиримост да преследва участие в НАТО. Трябва да отдадем и дължимото на тези западни водачи, които видяха бъдещото уголемение на НАТО като опция за изтриване на старите разграничителни линии, акцентира депутатът. И добави, че експанзията на Кремъл е засилила основанията не просто за съществуването на НАТО, само че е довела и до нова, свежа вълна на разширението му - Швеция и Финландия.

Безценно е стратегическото състояние на България в Черноморския район, което ни прави витално значима част от механизма на районната сигурност, посочи Даниел Митов. " Сътрудничеството с Гърция и Румъния би трябвало да развие инфраструктура, която да подсигурява и ускори общата ни сигурност. Нашата обвързаност към политическото измерение на НАТО е по-важна от всеки път. Живеем във времена, когато ясно би трябвало да разграничаваме кое е вярно и кое не ", се споделя още в декларацията на ГЕРБ-СДС.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР