Президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков осъдиха остро военните

...
Президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков осъдиха остро военните
Коментари Харесай

Срещу руската агресия. Властите в България осъдиха действията на Москва

Президентът Румен Радев и министър председателят Кирил Петков осъдиха остро военните дейности, които Русия предприе в Украйна. Това се случи в четвъртък заран по време на общо изказване в президентството. Малко по-късно беше оповестена и формалната държавна позиция, съгласно която кабинетът в София остро осъжда “агресията на Руската федерация ”.

Няма директна военна заплаха за България, само че има опасности пред страната ни, сподели Радев след срещата в президентството. Сред тях той открои енергийните доставки, като се търсят други възможности за снабдяване на газ.

Час по-късно енергийният министър Александър Николов сподели, че към този момент няма закъснение на доставките на природен газ, само че и той като президента не изключи сходен риск.

Освен възможни енергийни закани, Румен Радев очерта и различен вероятен проблем от протичащото се в Украйна - киберсигурността на България.
"В един глас с Европейски Съюз и НАТО "
Българските институции работят един до друг за разработване на ясни проекти по обрисуваните цели, сподели от своя страна министър председателят Кирил Петков.

Наред с това Петков увери, че България ще “говори в един глас с Европейския съюз и НАТО ”.

"Осъждаме остро дейностите на Руската федерация. Това е неприемливо. България ще бъде сътрудник, от който може да се чака, че ще приказва с един глас с Европейския съюз и НАТО ”, разяснява Петков.

Че България ще работи за сигурността си в границите на Алианса заявява и президентът.
Стефан Янев: Да не употребяваме думата “война ” фриволно
На този декор военният министър Стефан Янев удостовери пред бТВ, България чака въздушната помощ от Холандия от няколко самолета F-35.

Наред с това обаче той предизвести, че не трябва да се “използва думата война фриволно ”.

“Ако тръгнем от разбора на думите на Путин, той заобикаля думата "война ". Ние фриволно я използваме, само че в идващите дни евентуално ще се удостовери тезата, че съветските дейности ще са лимитирани в някаква военна интервенция. Нека да не прекаляваме с тази изразителност ", прикани военният министър.
Критики против военния министър
Тези му думи станаха мотив за рецензия от страна както на ръководещи, по този начин и на съпротива.

Без да загатва името на военния министър, някогашният министър председател Бойко Борисов го разкритикува за изказването. ”Както и да се пробват да го назовават, това си е война, война с жертви ", разяснява някогашният министър председател.

Депутатът от Демократична България Ивайло Мирчев написа във Facebook, че “за някои български "държавници " със заешки сърца се оказва непреодолимо затруднение през днешния ден да изрекат думата “война ”.
Парламентът приготвя обща декларация
На този декор Народното събрание над пет часа опитваше да приготви обща декларация за военните дейности на Русия в Украйна.

"Ще покажем единение на институциите, ще обсъдим обстановката ", сподели пред публицисти в Народното събрание ръководителят на групата на "Продължаваме смяната " Андрей Гюров.

Четири часа и няколко срещи сред ръководителите на парламентарните групи по-късно, стана ясно, че общ текст е направен. Той даже беше вкаран в пленарна зала, само че изненадващо единият съдружен сътрудник Българска социалистическа партия изиска отмора и прекъсна съвещанието.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР