Президентът Румен Радев днес ще произнесе реч в рамките на

...
Президентът Румен Радев днес ще произнесе реч в рамките на
Коментари Харесай

Радев критикува правителството и от Ню Йорк: Държава не се управлява с бягство от отговорност

Президентът Румен Радев през днешния ден ще произнесе тирада в границите на общополитическия спор към Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк. Той организира редица двустранни срещи – една от които с австрийския му сътрудник Александър ван дер Белен.

След диалозите стана ясно, че Виена не е трансформирала позицията си за участието ни в Шенген, а Радев насочи рецензии към кабинета.

Държава не се ръководи с бягство от отговорност, с квалификации, лозунги, опълчване на едни браншове от стопанската система и обществото на други, съобщи Радев в отговор на въпрос за митингите против държавното управление, които бяха подхванати от разнообразни организации на производители и представители на синдикатите.

Държавата би трябвало да се ръководи по този начин, че да има доверието на хората и те ще дадат своето доверие, когато видят, че държавното управление слага преди всичко българските ползи, на българската стопанска система и на българските жители. Когато това не се усеща и има проблеми, заемът на доверие се изчерпва доста бързо и хората потеглят да вземат решение въпросите си и с митинги, съобщи Румен Радев, оповестиха от прессекретариата на президента.

В отговор на въпрос за обещанията на държавното управление да отдели нужното финансиране за поддръжка на производителите, президентът уточни, че доверието остава основен въпрос, защото българите са лъгани нееднократно и не разчитат на инцидентни взаимни отстъпки, нагаждания и кърпеж. „ Хората желаят да видят устойчива политика и решения, а с цел да ги видят, би трябвало да има ясна визия, решителност и разговор и преди всичко да се слагат техните ползи, а не на друга страна “, съобщи Румен Радев. Държавният глава прикани държавното управление и производителите да проведат диалози за проблемите в бранша и да бъдат търсени устойчиви решения, които да дадат ясна вероятност за бъдещето и да има повече правдивост.

Президентът подсети, че през септември м.г. точно България сложи в Европейската комисия въпроса за евентуалната заплаха от несъразмерния импорт на украинска селскостопанска продукция, освен на зърно, и тематиката е била разисквана от европейските институции, тъй че да има своевременна реакция. „ Не беше елементарно, лиши месеци, само че България оказа помощ на Европейски Съюз да разбере казуса, неговата динамичност и капацитета му да внесе неустойчивост в самия съюз, тъй че да се реагира в точния момент “, съобщи президентът.

В отговор на въпрос дали протестиращите производители у нас не могат да доближат метод на произвеждане, тъй че да бъдат конкурентоспособни на пазара в Европейски Съюз, за разлика от производителите в други страни членки, президентът подсети, че към момента не са изравнени дотациите в земеделието сред България и други страни в Европейски Съюз. „ Затова българската страна би трябвало да се отнася с доста по-голямо внимание към този бранш, тъй като той е ощетен няколко пъти. Няма тъждество на дотациите, а надлежно и самото систематизиране на дотациите вътре в страната не е контролирано по най-хубавия метод “, уточни Румен Радев. Затова е нужна ясна, устойчива и самодейна политика на България и в самия Европейски Съюз.

Запитан, до каква степен са ощетени производителите в България, откакто са получили големи дотации, президентът уточни, че въпросът е спорен и тежък, само че той следва да бъде заложен на предходни български държавни управления, „ които способстваха точно по подобен механизъм да се разпределят парите “. „ Явно е, че има проблеми и несправедливости при образуването на дотациите и тяхното систематизиране и при метода на реализация на продукцията, само че това не значи, че би трябвало да се упрекват хората, които ни хранят “, акцентира президентът.

За открития край Тюленово дрон Румен Радев очерта като най-съществен въпроса какво може да аргументи тази машина и обвърза този случай с незадоволителното средства за българската войска. Отново повтори предизвестието си, че методът, по който се отнасяме към войната в Украйна, ще докара да увеличение на интезивността ѝ и до разрастването ѝ. „ Черно море към този момент е военна зона, няма по какъв начин да го отречем – там се смъкват дронове, там плуват мини, там военни кораби стопират търговски кораби. Така, че всичко това – в случай че не вземем ограничения и не разберем, че би трябвало да сложим час по-скоро завършек на тази война, това неизбежно ще пълзи към нас “.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР