Президентът Румен Радев да наложи вето върху Закона за устройство

...
Президентът Румен Радев да наложи вето върху Закона за устройство
Коментари Харесай

Район Младост иска президентско вето върху Закона за застрояване на София

Президентът Румен Радев да наложи несъгласие върху Закона за устройство и застрояване на Столичната община, касаещи междублоковите пространства. Това желаеха от Столичния регион " Младост " с аргумента, че новите текстове дават опция за смяна на статута на зелените площи и строителство на тях, съобщи " Дарик ". Според съветниците от Вътрешна македонска революционна организация в локалния парламент обаче измененията няма да доведат до сходни обстановки и казусът се корени в неналичието на воля за отчуждаване на терени.

Притесненията на районната администрация в " Младост " идват от чл.28 в Закона, който съгласно тях дава опция на отредени за зелени площи имоти да се строи освен инфраструктура като улици да вземем за пример, само че и здания.

Как това се случва изясни зам.-кмета на региона Биляна Петрова:

" Досега беше 2/3 болшинство и единствено за инфраструктура, което значи пътища или кабели за подземни връзки. Новата смяна е, че ще може всичко - ще могат да бъдат жилищни здания, офис здания. Ще може София да се уплътни доста повече в сравнение с е сега. А това чие ще е решението към този момент зависи самият вложител какъв брой огромна смяна прави. Ако прави единствено за своя парцел - съответния основен проектант на региона, в случай че е за по-голям парцел, по-голяма смяна, тогава става след решение на Столичния общински съвет ".

Според общинския консултант от Вътрешна македонска революционна организация Карлос Контрера обаче казусът със зелените площи е обвързван по-скоро с отчуждителните процедури.

" Този текст евентуално е основан, тъй като в последна сметка не може да се експлоатира частната благосъстоятелност просто с някакво решение. Придобиването става по реда в Закона за общинската благосъстоятелност и там ясно е казано - или отчуждаване, или изкупуване. И да бъдем по този начин положителни като община да изкупим тези парцели. Липсата на познаване добре на нормативната уредба и неналичието на явен проект какво да се прави чисто оперативно води до измислянето на проблеми, с цел да можем по-късно да си ги решаваме същите тези проблеми, които ние си ги сътворяваме "

Новият Закон за устройство и застрояване на Столичната община следва да бъде обнародван след Великденските празници.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР