Президентът Реджеп Тайип Ердоган поиска Европейския съюз да поднови преговорите

...
Президентът Реджеп Тайип Ердоган поиска Европейския съюз да поднови преговорите
Коментари Харесай

Турция отново се засили към ЕС

Президентът Реджеп Тайип Ердоган изиска Европейския съюз да възобнови договарянията за участие на Турция в Европейски Съюз в навечерието на срещата на върха, фокусирана върху нахлуването на Русия в Украйна.

Коментарите на турския президент идват, откакто войната в Украйна разреши на Анкара да се върне на интернационалната сцена, предлагайки услугите си като медиатор в спора, предава БГНЕС.

„ Очакваме Европейски Съюз да отвори бързо главите на договарянията за участие и да стартира договаряния за митнически съюз, без да се поддава на цинични калкулации “, сподели Ердоган след диалози с гостуващия холандски министър председател Марк Рюте.

Преговорите за присъединението на Турция към 27-членния Европейски Съюз, които започнаха през 2005 година, бяха в застой през последните години поради напрежението сред двете страни, като Европейски Съюз упрекна Турция, че се отдалечава от върховенството на закона и други полезности, въз основа на които блокът е учреден. Отношенията сред Турция и Европейски Съюз се утежниха внезапно след опита за прелом през юли 2016 година Европейски Съюз постоянно подлага на критика репресиите и офанзивите против свободата на словото, последвали несполучливия прелом, при който бяха задържани десетки хиляди хора, в това число публицисти.

Европейски Съюз и Турция се договориха през март 2016 година за договорка на стойност милиарди евро, при която Турция да одобри мигранти в подмяна на либерализация на визовия режим, която към момента не е въведена за турците.

Държавните и държавни ръководители на Европейски Съюз би трябвало да се срещнат в сряда в Брюксел за среща на върха, ориентирана към справяне с следствията от съветската инвазия в Украйна на 24 февруари. НАТО също ще организира спешна среща на върха за Украйна в четвъртък.

През последната седмица и половина турският президент беше хазаин на диалози с четирима водачи на Европейски Съюз и НАТО.

Съюзник на Киев и член на НАТО, Турция се пробва от началото на рецесията в Украйна да посредничи сред Русия и Украйна, като в същото време отхвърля да застане зад западните наказания против Русия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР