Президентът Радев мина в атака. Фронталният сблъсък с правителството и

...
Президентът Радев мина в атака. Фронталният сблъсък с правителството и
Коментари Харесай

Президентът и заявката му за лидер на политическа алтернатива

Президентът Радев мина в офанзива. Фронталният конфликт с държавното управление и болшинството по тематиките корупция, неефективно ръководство и корист с власт го слага в открита позиция и рекламация на водач, подготвен да оглави властова опция на статуквото.

В своята поръчка за водач на политическа опция Румен Радев напълно заобикаля - в случай че не броим един неразбираем намек за " търговия с народен суверенитет " - геополитическите измерения на политическия спор в България. Президентът не е подготвен да заеме позиция по този въпрос и изпреварващо концентрира публичното внимание напълно върху вътрешно политическите измерения на властовата рецесия. Няма никакво подозрение, че тези вътрешно политически измерения са най-значими и значими.

Но на Радев ще му се наложи освен да означи, само че и да заеме позиция по отношение на външно политическата рамка на властовия спор в България. Тази рамка неизбежно ескалира конфликта в българската гласност по проблеми като корупция, нарушен суверенитет, пропагандна война, институционална уязвимост и неефективност на ръководството. Радев няма подготвеност да да заеме тази открита позиция.

Неговата персонална, въпреки и доста къса политическа история пази неосветени пространства и - по всяка възможност - зависимости, които са проблематични за неговата роля като държавен глава на страна - членка на Европейски Съюз и НАТО. Става дума, несъмнено, за неговите връзки и обвързаности с позициите на Русия по отношение на България. Това е главната структурна уязвимост на позицията на президента Радев, която в композиция с ограничавания му политически опит и главно представителни компетенции прави поръчката му за властова опция много мъчно осъществима.

Коментарът на политолога Огнян Минчев е от " Facebook ". " Дневник " го разгласява с разрешението на създателя.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР