Президентът призова да се създаде национален координационен център при бедствия,

...
Президентът призова да се създаде национален координационен център при бедствия,
Коментари Харесай

Президентът призова да се създаде национален координационен център при бедствия

Президентът прикани да се сътвори народен координационен център при бедствия, повреди и произшествия, който в действително време да дава информация за пораждане на заплаха за популацията. Румен Радев посети град Мизия и се срещна с хора, които преди 4 години останаха без домове след незапомненото наводняване.

На улица „ Трети март “, по която при наводнението можеше да се влезе единствено с лодка, президентът Радев се спря в къщата на Виктория Нинова. Жената описа, че вредите по дома ѝ са големи и компенсацията от 4000 лв., получено въз основа на данъчната оценка на постройката, не е стигнало за нищо.
Виктория Нинова: Правим ремонт, след ремонта всичко се срутва, тъй като има влага, 10 дни е седяла водата тук и са се напоили дувари.
Години след бедствието, мнозина в Мизия са недоволни от получените компенсации.
Румен Радев - президент на Р България: Знам болката къде е, има огромна разлика в данъчната оценка на една къща и с тези пари, които са за тази данъчна оценка, ти действително не можеш никаква нова сносна къща.  Румен Радев посети град Мизия и се срещна с хора, които преди 4 години останаха без домове след незапомненото наводняване. Румен Радев посети град Мизия и се срещна с хора, които преди 4 години останаха без домове след незапомненото наводняване. © Българска телеграфна агенция
В резултат на данъчната оценка, на нас ни стигнаха парите да си изкараме падналите къщи, описа гражданин на Мизия.
Конкретно в моя случай е по този начин, дори на някои хора не са им стигнали и в този момент онлайн можем да забележим по какъв начин къщите стоят неизкарани, паднали.
Въпреки че общината е съумяла да възвърне инфраструктурата с пари от страната и с евросредства, към момента се нуждае от поддръжка, поради потърпевшите домове на хората.
 Спешни спешни действия на язовир Спешни спешни действия на язовир "Рогозен 1 "
Днес на язовир "Рогозен 1 " в община Хайредин стартира монтаж на сифони, с които ще продължи източването на вода от рисковото хидросъоръжение. Това е пър...
Десислава Лехчевска, секретар на община Мизия: Така е по нормативната уредба, вредите на хората се изплащат до размера на данъчната оценка, без значение вредата в какъв размер е оценена. А тези оценки са доста ниски.
Пострадалите от наводнението не престават да считат, че препълнените язовири станаха причина за бедствието през 2014 година, и са недоволни, че и до момента не се откриха отговорните за тази обстановка.
Димитър Савов: Как можеше по-предния месец, когато отново бяха цялостни язовирите да се измисли метод със сифоните да се отточват тези язовири, ето по този обикновен метод, за какво тогава тези язовири не се източиха, с цел да не се случи това, тогава го третираха като естествено злополучие.
На срещата президентът акцентира, че е нужно да се влагат средства в профилактика на бедствията, тъй като възобновяване на нанесените вреди коства неведнъж повече, а ситуацията става още по-тежко, когато има и жертви, както се случи в Мизия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР