Президентът, премиерът, министърът на образованието, патриархът, политици споделиха посланията си

...
Президентът, премиерът, министърът на образованието, патриархът, политици споделиха посланията си
Коментари Харесай

Кои са будителите днес според президента, премиера, министъра и патриарха

Президентът, министър председателят, министърът на образованието, патриархът, политици споделиха посланията си за празника на националните будители. Всеки отдава респект на книжовниците и просветителите през вековете, само че основното, на което обръщат внимание, е съвремието: кои са будителите през днешния ден. Всеки от посочените ги търси и намира през своята позиция. Ето кои са будителите, съгласно тях, през днешния ден.

 Днес е Денят на националните будители, отдаден на книжовниците и просветителите Виж още

Президентът Радев: Всеки на площада е будител

Тази година обществото ни излезе от унинието и всеки свободен жител се трансформира в будител. Това се споделя в изказване на президентът Румен Радев, изпратено до медиите от неговия прессекретариат във връзка Ден на националните будители.

От нашето събуждане зависи по какъв начин ще наподобява България на следващия ден, споделя още президентът в поздравлението си до българския народ.

" Просветители, духовници, книжовници, революционери, писатели и актьори, те постоянно получават посмъртно самопризнание. Портретите им висят в институциите и класните стаи. Свикнали сме да ги възприемаме като част от предходната популярност на отечеството ", добавя Радев.

По думите му всеки от непримиримите, който със светлината на телефона си се вля в морето от светлини на площада в София и в доста други градове в цялата страна, е будител.

Всеки съотечественик зад граница, който сподели, че българите на всички места по света са единни в настояването си за съвременна и европейска България, беше будител. Всеки сатирик, който със слово и карикатури разобличаваше демагогията и корупцията, беше будител. Всеки публицист, който се осмели да търси и изнася истината, беше будител, споделя още президентът.

Премиерът Борисов: Лекари и учители - това са през днешния ден будителите

В Деня на националните будители - благодарност към всички български просветители, духовници и герои. Будителите не са единствено хора от предишното. Има ги и през днешния ден, те са тук измежду нас.

Всеки един човек във времена на рецесия и зараза може да е будител. Това най-добре го демонстрират българските лекари и учители, написа на страницата си във фейсбук министър председателят Бойко Борисов.



В този тежък интервал приканвам всеки един да бъде на първо място виновен, да бъде будител пред себе си и обществото, написа министър председателят.

Само с общи старания може да създадем по този начин, че след време идните генерации да се гордеят с нас, по този начин както ние се гордеем с нашите прародители. Историята помни достойните и тези, които не отстъпват пред провокациите. Нашите будители са тъкмо такива!

Министър Вълчев: Почит към актуалните будители

" Днес е денят на националните будители! Ден, в който показваме своята признателност и респект към основателите и пазителите на българската нематериалност, език и просвета. Прекланяме се пред делото на всички, които ни завещаха блян към познание, бодрост и национално самочувствие ". Това споделя министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в приветствието си за Деня на националните будители, отправено към учителите, университетските преподаватели, културните дейци, книжовниците и просветителите.

Той отбелязва, че през днешния ден е и денят, в който се прекланяме пред актуалните будители, тъй като повече от всеки път имаме потребност от духовна опора.

" Учителите, преподавателите, учените и откривателите, създателите - Вие сте нашите модерни будители! Вие сте хората, които предавате освен познание, само че и създавате бъдещето на страната ни. Векове наред светлината на знанието озарява пътя да вървим напред и да опазим като народ своя език, жанр и Родина. Едновременно със знанието, Вие съхранявате живо патриотичното възприятие и възпитавате идващите генерации да се стремят към триумфи, да бъдат положителни хора, да станат идващите будители ", декларира министър Красимир Вълчев.

Патриарх Неофит: Свеждаме глави

Във време на тествания означаваме тази година Деня на будителите - деня на всички тези почтени българи, които през хилядолетната ни история са отдавали, отдават и в този момент сили и живота си за духовното, просветното и културното процъфтяване на нашия обичан народ и скъпата ни Родина. Това се споделя в одобрение на патриарх Неофит във връзка Деня на будителите, изпратено от отдел " Връзки с обществеността " на синода.

Свеждаме глави пред величието на апостолското им дело и подвига им, който и през днешния ден е залог за съхраняването и пребъдването през вековете на завещаната от нашите отци православна християнска духовна и културна еднаквост, споделя патриарх Неофит.

Съвременните будители, които са изправени пред нови и непознати провокации, също както своите прародители, с похвално за подражателство старание не престават святото дело на българската нематериалност и култура, просвета и просвета - в цялата богата палитра на неговото многообразие.

В този ярък и празничен ден молитвите на светата ни Българска православна черква са за всички носители на славния и непреклонен български дух - за тези, които към този момент не са измежду нас, само че и за тези, които не престават тяхното дело и отсега нататък, с цел да пребъде благочестивият ни православен народ, с цел да я има България, споделя патриархът.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР