Президентът подписа указа за освобождаването на ГешевДържавният глава Румен Радев

...
Президентът подписа указа за освобождаването на ГешевДържавният глава Румен Радев
Коментари Харесай

Новините от седмицата: Дефлация в България; Огромни залежи на нефт и газ в Румъния

Президентът подписа указа за освобождението на Гешев
Държавният глава Румен Радев освобождава от служба основния прокурор Иван Гешев. Това става с подписан декрет на съображение член 129, ал.3, т.5 от Конституцията, оповестяват от пресцентъра на президентската институция.
Национален статистически институт регистрира дефлация в България през май
Националният статистически институт (НСИ) регистрира дефлация на месечна база, или с други думи – поевтиняване на междинната кошница от артикули и услуги, които преглежда статистиката. Месечният спад през май е най-малък – едвам -0.1%, само че той е първият от две години насам. В същото време годишната инфлация продължава да се забавя в синхрон с прогнозите на редица български и интернационалните институции – до 10.1%, което е най-ниското ѝ равнище от февруари 2022 година
Цените на парцелите в София още веднъж потеглиха нагоре
След застой при започване на годината, през второто тримесечие на 2023 година цените на парцелите в София още веднъж започнаха гладко да порастват. Това споделя Весела Илиева, ръководещ сътрудник в брокерската компания за първокласни парцели Unique Estates. Наблюденията ѝ обаче са, че интензивността при започване на годината се забавя, като най-видимо е това при броя запитвания от страна на купувачите.
Българска народна банка още веднъж предизвести за изострения риск от бурното кредитиране
Българската национална банка (БНБ) още веднъж предизвести за рисковете от бурното кредитиране в България в последните години. Централната банка показва, че „ кредитният риск се резервира остър в непосреден проект “.
Неработещата Държавна петролна компания дефинитивно бе закрита
Близо три години, откакто беше открита за да насърчи конкуренцията, Държавната петролна компания публично беше закрита от депутатите в 49-ото Народно заседание. Решението беше взето единомислещо от всички депутати, участвали в залата през днешния ден.
Превозвачите желаят решения за проблемите на тол системата от новата власт
Новият транспортен министър Георги Гвоздейков организира среща с транспортния отрасъл по отношение на развиването на товарните и автобусни транспорти. Въпреки че в прессъобщението на отрасловото ведомство акцент е подложен върху неналичието на водачи, който е в действителност огромен проблем за бранша, то главната тематика на диалог е била тол системата и идното ново нарастване на таксите, разясниха за Economic.bg от Камара на автобусните превозвачи в България (КАПБ).
Предприемачът, който трансформира бизнес средата в България
В България несъмнено има капацитет за развиване на сполучлив бизнес. Моделът на образование и тук, и в чужбина дава идентични познания, само че методът, по който се показват са разнообразни и оттова идват проблемите. Не тъй като теорията куца, а поради метода.
Депутатите дефинитивно утвърдиха новото удължение на бюджета
Депутатите дефинитивно утвърдиха новото удължение на Бюджет 2022 до края на месец юли. Дотогава би трябвало да бъде признат новият бюджет на България – седем месеца след началото на годината. Заявка за това неведнъж бе дадена от финансовия министър Асен Василев, който в понеделник ще показа своя бюджет пред част от депутатите.
ЕЦБ още веднъж увеличи лихвите – до 22-годишен връх
Европейската централна банка (ЕЦБ) прокара ново нарастване на лихвените проценти, което ги изстреля до 22-годишен връх. Решението от четвъртък усилва лихвения %, който ЕЦБ заплаща върху банковите депозити – примерът за разноските по заеми в еврозоната – от 3.25% на 3.5%. Централната банка оставя отворена вратата за още нараствания в идващите месеци, макар че стопанската система на еврозоната отслабва.
Още тази година потегля градежът на метростанцията сред „ Люлин “ и „ Обеля “
Още тази година ще стартира построяването на междинната спирка на метрото сред кварталите „ Люлин “ и „ Обеля “ в София, където следва градежа на жп и автогара. Новата метростанция ще бъде ситуирана непосредствено под пероните на жп гарата и изходите ѝ ще излизат на тях. Това изясни шефът на „ Метрополитен “ Стоян Братоев в изявление за Българска национална телевизия.
Интервю | Пазарът самичък ще затвори въглищните централи в България
Ден, откакто съобщи властта като енергиен министър, Росен Христов въпреки всичко взе участие в годишната нуклеарна конференция, проведена от " Булатом " сред 7 и 9 юни. Двата нуклеарни плана бяха съществена тематика при ръководството на служебния кабинет. С него разговаряхме за Плана за възобновяване, " умират " ли въглищните централи, по какъв начин успяхме да избегнем " Газпром " и до каква степен стигна нуклеарната случка " Белене ". Интервюто е взето онлайн на 7 юни.
Westinghouse подписа с АЕЦ „ Козлодуй “ за изследване на нов реактор
Американската компания Westinghouse и „ АЕЦ Козлодуй-Нови мощности “ публично подписаха контракта за изследване построяването на нов реактор по американска технология на площадката в Козлодуй.
Българските нуклеарни очаквания – затрупани с незнайни
Докато в последно време всички приказват за слънчеви панели и вятърни паркове, развиването на българската нуклеарна енергетика не наподобява толкоз бурно, колкото зелените мощности. В последните три години, около Коронавирус пандемията, „ Булатом “ постави на пауза другояче годишната си нуклеарна конференция, на която се разискват проблемите, вероятностите и опциите в бранша. Тази година форумът беше обновен.
OMV откри големи находища на петрол и газ в Южна Румъния
Румънската петролна и газова група OMV Petrom, следена мажоритарно от австрийската OMV, е разкрила нови залежи на недопечен нефт и природен газ в Румъния. Според компанията залежите се равняват на към три четвърти от общото ѝ произвеждане през 2022 година
Офшорни вятърни паркове в Черно море – задачата (не)възможна 
В България към момента няма закон, който да урежда и контролира построяването на офшорни вятърни паркове и затова към този момент няма такива планове в Черно море. Такава стъпка беше направена през есента на предходната година, само че законопроектът мина единствено през Комисия по енергетиката и не стигна до гласоподаване в зала.
Комисия за защита на конкуренцията позволи договорката за втория по величина вятърен парк в България
Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) позволи на Renalfa да купи втория по величина вятърен парк в България от швейцарския енергиен колос Alpiq. Уведомлението за желанието на българската група, основана в Австрия, да придобие „ Ветроком “ беше подадено през март, като се очакваше договорката да завърши до края на тази година.
Carlsberg разшири завода си в Благоевград
Водещият производител на бира в България Carlsberg откри лична линия за кен опаковки от 0.5 л в пивоварната си в Благоевград. Новото произвеждане ще обслужва напълно потребности на компанията и ще спомогне за основаването на спомагателни работни места – до 10 единствено през първата година. Инвестицията в плана е в размер на 23 млн. лева
Подкаст | Туристическият отрасъл би трябвало да усъвършенства продукта, а не да чака на страната
Каква е ролята на PR специалистите при построяването на капиталовата тактика на България? Трябва ли бизнесът да е моторът на построяването на Бранд „ България “ или всичко зависи от държавните институции? Това са част от въпросите, на които потърсихме отговор в последния за този сезон епизод на подкаста на Economic.bg – „ Едно мислено “. 
Нощувка в транспарантна палатка разкрива хубостта на Врачанския Балкан
Нощувка под звездите. Това е най-новата атракция, която се предлага в естествен парк „ Врачански Балкан “. Този тип различен туризъм дава на феновете на завършения опция да пренощуват под " намерено небе " на някой връх или на друго място по желание в Балкана, употребявайки транспарантна надуваема палатка.
Основана от българин компания стартира проучвания на медикаменти в Космоса
Години наред частният бранш си представяше славното си бъдеще в Космоса под формата на извънземни площадки за кацане, до които туристите ще летят в търсене на орбитални занимания и хотели, а пътуването до Марс ще бъде като трансатлантически полет.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР