Президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва положи клетва като президент за втори мандат

...
Президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва обеща да измъкне милиони от
Коментари Харесай

Президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва обеща да измъкне милиони от бедността, когато положи клетва за втори мандат, след като беше обявен за победител на оспорваните избори миналия месец.

Гласоподавателите отидоха до урните на 23 август, за да изберат президент на Зимбабве, парламентаристи и членове на местния съвет, но основната опозиционна партия описа резултатите, които дадоха на Мнангагва 52,6 процента от президентските гласове, като „гигантска измама“.

В речта си след встъпването си в длъжност в понеделник Мнангагва призова за единство след изборите и обеща да съживи болната икономика.

„Отзивчивите политики, които започнаха през първия мандат на моето президентство, са на път да измъкнат много хора от бедността“, каза Мнангагва в столицата Хараре.

Хиляди негови поддръжници, предимно докарани с автобуси от цялата страна, пяха и танцуваха, докато 80-годишният мъж влизаше в Националния спортен стадион заедно със съпругата си Ауксилия.

Той положи клетва пред главния съдия Люк Малаба, който през 2018 г. обяви Мнангагва за победител след оспорване в Конституционния съд.

„Аз съм президент на всички. Предлагам ви индивидуално и колективно единство“, каза Мнангагва.

Няколко африкански лидери – включително президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса, лидерът на Мозамбик Филипе Нюси и президентът на Конго Феликс Чисекеди – присъстваха на церемонията по полагане на клетва, докато президентът на Замбия Хакаинде Хичилема предпочете да остане настрана.

Вторият мандат на Мнангагва идва на фона на безмилостни икономически предизвикателства, като зимбабвийският долар се срина с 80 процента от началото на годината, докато международното финансиране остава замразено.

Репортаж от церемонията Хару Мутаса от Ал Джазира каза, че икономическото възстановяване на страната вероятно ще доминира във фокуса на Мнангагва през следващите пет години.

„Той обикаляше страната, отваряше мини и търговски панаири, строеше мостове и пътища. Той казва, че ако развие инфраструктура, това ще привлече инвестиции и това ще създаде работни места“, каза тя.


 

Нелсън Чамиса, 45-годишният лидер на опозиционната партия Гражданска коалиция за промяна (CCC), призова за ново гласуване, след като партията му заяви, че изборите са били „неправилни“, но не оспори резултата в съда, изчиствайки пътят за встъпването в длъжност на Mnangagwa.

Mnangagwa насърчи опозицията да се обърне към съдилищата, но каза, че вотът е валиден и предупреди, че ще има репресии срещу всеки, който разпространява хаос.

В предварителния си доклад наблюдателна мисия от регионалния блок Южноафриканската общност за развитие (SADC) заяви, че изборите не отговарят на регионалните и международните стандарти, докато наблюдателната мисия на Европейския съюз заяви, че изборите са проведени в „атмосфера на страх“ ”.

Правителството също беше критикувано за арестуването на повече от 40 активисти на организации на гражданското общество и предполагаемото широко разпространено сплашване на избиратели в провинцията.

Въпреки че гласуването протече мирно, изборите бяха помрачени от масивни закъснения при разполагането на бюлетините, което доведе до обвинения на опозицията в потискане на избирателите.

След като беше отстранена от международната общност повече от две десетилетия по време на управлението на бившия президент Робърт Мугабе, Зимбабве под ръководството на Мнангагва се опита да ангажира отново бившите западни партньори.

При липса на чуждестранно финансиране се очаква икономическите предизвикателства пред Зимбабве да продължат, тъй като милиони са изправени пред несигурно бъдеще.

Мнангагва намекна, че ще запази валутата на страната, зимбабвийския долар, въпреки отслабването му спрямо долара на САЩ след повторното му въвеждане през 2019 г.

„Националната валута е незаменима“, каза Мнангагва. „Можем да развиваме икономиката си само въз основа на вътрешни ресурси. Развитието и националният просперитет в това, което имаме, е по-устойчиво и трайно.“

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР