Президентът на Южна Корея Юн Сук-йол обяви национален траур след

...
Президентът на Южна Корея Юн Сук-йол обяви национален траур след
Коментари Харесай

Обявиха национален траур в Южна Корея след трагедията на празненство за Хелоуин

Президентът на Южна Корея Юн Сук-йол разгласи народен печал след нещастието в Сеул, станала по време на тържество за Хелоуин. За момента се оповестява за минимум 151 починали и десетки ранени. Липсва информация за повече от 2000 души, оповестиха власите в страната. Очакванията са, че броят на починалите ще се усилва.

Около 100 000 души са се били събрали в Итауон за най-големите празненства за Хелоуин навън в страната от началото на пандемията. Все още не е ясно какво е предиздвикало тълпата да се втурне по тясната, стръмна алея покрай хотел " Хамилтън " – едно от главните места за празненства в Сеул, предава Българска телеграфна агенция.

Един от оживелите описа, че доста хора са паднали и са се съборили един различен " като домино ", откакто са били бутнати от други. 

Това е най-смъртоносната сходна покруса в историята на Южна Корея. През 2005 година на поп концерт в град Сангджу в южната част на страната починаха 11 души, а други към 60 бяха ранени. 

Южнокорейският президент Юн Сук-йол направи изказване, в което прикани длъжностните лица да обезпечат бързо лекуване на ранените и да ревизират сигурността на местата за осъществяване на празника.

Световни водачи сервираха съболезнования за нещастието в Сеул.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън изрази своите най-дълбоки съболезнования и съобщи, че той и брачната половинка му скърбят дружно с корейския народ.

Германският канцлер Олаф Шолц също сервира съболезнования. " Това е печален ден за Южна Корея ", написа той в Twitter.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че е шокиран от броя на жертвите и изрази дълбоките си благосклонности към фамилиите и приятелите на жертвите.

Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола сподели, че фамилиите и приятелите на жертвите, както и на ранените, ще бъдат в мислите ѝ.

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел сподели, че е " надълбоко тъжен " от нещастието в Сеул.

" От името на всички канадци адресирам най-дълбоките ни съболезнования на народа на Южна Корея след смъртоносната навалица в Сеул ", написа в Twitter канадският министър председател Джъстин Трюдо.

" В този доста тежък миг нашите мисли са със чиновниците на незабавните служби и всички южнокорейци ", съобщи английският министър председател Риши Сунак. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР