Президентът на Украйна Володимир Зеленски възложи на премиера Денис Шмигал

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски възложи на премиера Денис Шмигал
Коментари Харесай

Зеленски: Преименуваме Русия на Московия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски разпореди на премиера Денис Шмигал да разиска задълбочено с учените предлагането от петиция, събрала над 25 792 хиляди подписа в страната.

Според създателите на петицията " историческото наименование на Русия се явява Московия ", написа украинската държавна осведомителна организация УНИАН, представена от dnes.dir.bg.

Според създателите на петицията, стартирана още през 2022 година, всичко съветско би трябвало да бъде преименувано на " московско ", съветският език да стане " московски език ", а Руската федерация би трябвало да стане " Московска федерация ".

Подписката беше изпратена до украинския президент, който пък взе отношение и в отговор съобщи, че " повдигнатият въпрос в петиция изисква подробно обсъждане на плоскостта на историко-културния подтекст, като се регистрират и вероятните международно-правни последици ".

В тази връзка Зеленски се обърна към премиера на Украйна Денис Шмигал, като му разпореди да се заеме с въпроса и да го разиска дружно с учените.

Идеята за това Руската федерация да бъде прекръстена на Московия не е нова в Украйна. Още през 2019 година съветникът на Зеленски по политическите въпроси Никита Потураев излезе с такова предложение, напомня УНИАН.

На 30 ноември 2022 година посланикът на Украйна в Организация на обединените нации Сергей Кислица съобщи, че страната му може публично да назовава Русия - Московия. През януари предходната година Киевският градски съвет към този момент предложи Русия да бъде наричана " Московия ", напомня и ТАСС.

Не закъсня и реакцията на Кремъл.

Възлагането от украинския президент Володимир Зеленски на премиера Денис Шмигал на задачата да изследва опцията Русия да бъде наричана в страната " Московия " е следващото доказателство за опитите на Русия да бъде основана " анти-Русия ", съобщи по този мотив говорителката на съветското министерство на външните работи Мария Захарова, представена от ТАСС и Българска телеграфна агенция.

" Бункерният (украински президент) всеки ден потвърждава нашата справедливост. Ето още едно доказателство за опитите на Украйна да сътвори " анти-Русия ", написа Захарова в своя Телеграм-канал.

Зеленски разпореди на Шмигал въпросното изследване, откакто съответна петиция в Украйна събра нужните 25 хиляди подписа. Украинският министър председател ще изследва до каква степен е допустимо това преименуване в историческо-културен подтекст и до какви международноправни последствия може да докара, отбелязва и ТАСС новината от Киев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР