Президентът на Украйна Петро Порошенко оповести нова ракетна програма, предвиждаща

...
Президентът на Украйна Петро Порошенко оповести нова ракетна програма, предвиждаща
Коментари Харесай

Независимая газета: Порошенко пренасочи бойни ракети от Донбас към Москва

Президентът на Украйна Петро Порошенко оповести нова ракетна стратегия, предвиждаща в страната да бъдат основани (по-точно възстановени) прецизни оръжия, "способни да поразяват цели надълбоко в тила на съперника ". Както се знае, киевските управляващи считат за подобен съперник Русия.В слово на съвещание на Съвета за районно развиване на Черкаска област Порошенко съобщи в събота, че с оглед "де факто " разпадането на Договора за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват (ДРСМО) Украйна "също се е отърсила от известни ограничавания и задължения, спазвани до момента ". Украинският водач акцентира: "Вече не сме обвързани с никакви ограничавания, засягащи било далечината на полета, било мощността на нашите ракети - дано врагът също знае това. Имаме потребност от прецизни ракетни оръжия и не се каним в бъдеще да повтаряме грешките от Будапещенския меморандум ".
Някой би сметнал тези изказвания за пиар акция - част от предизборната акция. Не бива обаче да забравяме, че курсът към милитаризация е залегнал в управителни документи, закони и стратегии на Украйна, съвсем независещи от днешните политически борби.
Ако преценим единствено обстоятелствата, курсът към възобновяване на ракетните прецизни оръжия със забележителен обхват (до 3000 км) мълчешком се реализира в Украйна от 2014 година, когато в състава на Русия бе включен Крим, а в Донбас стартира революция и киевските управляващи с поддръжката на Запада упрекнаха Русия като неин подпалвач. Но едвам когато на 4 март 2019 година съветският президент Владимир Путин подписа декрет, краткотрайно спиращ действието на ДРСМО, Порошенко внезапно заприказва решително, че Киев "няма да повтаря грешките на Будапещенския меморандум " и осъществявайки новата стратегия за развиване на прецизни оръжия, няма да лимитира "било далечината на полета, било мощността на ракетите ".
Споменатият от Порошенко в събота отвод от рестриктивните мерки в обсега и най-много в мощността на ракетните оръжия може би значи, че има изгледи ракетите да бъдат оборудвани с нуклеарни муниции (ЯБП).
Както предвиждаха Будапещенският меморандум и Лисабонският протокол, още преди 1996 година Украйна се причисли към Договора за неразпространение на нуклеарните оръжия наред с Казахстан и Беларус като страна-участничка, непритежаваща нуклеарни оръжия. Сега, над 20 години след подписването на тези документи, Порошенко загатна, че скоро Украйна може да стане нуклеарна мощ.
Предпоставки за това зрееха от дълго време. Използвайки останалия от руско време забележителен отбранително-промишлен капацитет, през последните четири години Украйна съгласно Порошенко е тествала и взела на въоръжение крилати ракети "Нептун " и система за залпов огън с прецизни ракети "Олха ". Обсегът им към този момент е относително дребен. Според открити данни "нептуните " имат радиус на деяние до 300 км, а "Олха " - до 120 км. Те към този момент са ситуирани в Донбас и на брега на Азовско море.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР