Президентът на украинската компания „Енергоатом“ Юрий Недашковский и президентът на

...
Президентът на украинската компания „Енергоатом“ Юрий Недашковский и президентът на
Коментари Харесай

Американската Holtec започва строителството на хронилище за отработено ядрено гориво в Украйна


Президентът на украинската компания „ Енергоатом “ Юрий Недашковский и президентът на американската компания Holtec International лекар Крис Сингх публично дадоха старт на строителството на хранилището за отработено нуклеарно гориво, ситуирано в зоната на изключване на Чернобилската АЕЦ – Централно вместилище за отработено нуклеарно гориво.

„ Без пресилване, това е историческо събитие за нашата страна. Започваме строителството на Централното вместилище за отработено нуклеарно гориво, работата на което в близко бъдеще ще обезпечи за атомното ни произвеждане лидерски позиции в света. Още през 2020 година ние ще бъдем енергийно самостоятелни във връзка с отработката на нуклеарно гориво и ще получим опция годишно да внасяме над 5,5 милиарда гривни в бюджета на Украйна “. Това съобщи вицепремиера на Украйна Владимир Кистион. Той подсети, че в историята на укринската страна към този момент е имало казус, когато към три години Русия е отказвала да приема за краткотрайно предпазване отработеното гориво от атомните централи в страната. Това довело бранша до спешно положение.

„ Проектът за строителство на Централно вместилище за отработено нуклеарен гориво в комбиниране с диверсификацията на доставките на свежо нуклеарно гориво е за Украйна предният пост в битката срещу хибридната война “, добави вицепремиерът.

По думите на Кистион, активността на хранилището ще обезпечи опция за предпазване на скъпи енергийни материали, съдържащи се в отработеното нуклеарно гориво. Всички действия по проектирането, строителството и употребата на този план ще се извършват от украински компании.
Извънредният и пълномощен дипломат на Съединени американски щати в Украйна Мари Йованович означи, че Съединени американски щати постоянно са подкрепяли планът за строителството на хранилището и подсети, че от OPIC е предоставена гаранция от 250 млн. $ за строителството. Йованович акцентира, че по нейна информация, от момента на иницииране на Централното вместилище за отработено нуклеарно гориво през 2005 година до през днешния ден Украйна е изразходвала към 2 милиарда $ за транспортиране на отработено нуклеарно гориво за предпазване в Русия.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР