Президентът на УЕФА Александър Чеферин предупреди европейските клубове да не

...
Президентът на УЕФА Александър Чеферин предупреди европейските клубове да не
Коментари Харесай

УЕФА предупреди клубовете да внимават с разходите в безразсъдното преследване на успехи

Президентът на УЕФА Александър Чеферин предизвести европейските клубове да не харчат неразумно за заплати на играчи и прехвърляния.

Доклад на УЕФА откри, че единствено 12 клуба са виновни за две трети от общите загуби на стойност 1,9 милиарда евро, направени от 144 клуба, които регистрираха финансовите си резултати за 2022 година, написа ДПА.

Докладът на УЕФА, оповестен в петък, откри, че от 20-те клуба с най-големи доходи в Европа, които към този момент са дали своите финансови данни за 2022 години, 16 от тях са имали по-високи разноски за заплати спрямо интервала преди или по време на КОВИД-19 пандемията.

Пари Сен Жермен е похарчил впечатляващите 729 милиона евро за заплати на чиновниците през 2022 година. Френският клуб, който се споразумя за нов контракт със звездата Килиан Мбапе предходната година и също по този начин има в състава си международният първенец с Аржентина Лионел Меси, беше санкциониран предишния септември от УЕФА за нарушавания на разпоредбите за финансов феърплей.

Докладът откри, че заплатите на играчите са се нараснали приблизително с 16 % в целия континент спрямо равнищата преди пандемията, като оперативните разноски са се нараснали с 11 % в сходство с инфлационния напън в целия свят.

УЕФА вкара нови правила за финансова резистентност, предопределени да подсигуряват, че клубовете харчат в границите на опциите си.

" Най-значимите провокации за клубовете са свързани с разноските. Въпреки невижданите разтърсвания през последните години, заплатите не престават да порастват, повишавайки се приблизително с 16 % в съпоставяне със стандартите преди пандемията. Заплатите на играчите от водещите шампионати, да вземем за пример, са се нараснали повече от два пъти през последното десетилетие ", сподели Чеферин в предговора към отчета на УЕФА.

" И макар че това не е отрицателна наклонност сама по себе си, ясно е, че мнозина вършат компромис с икономическата си резистентност в безразсъдното гонене на триумф ", добави Чеферин.

 

Българска телеграфна агенция / Автор: Мирослав Димитров
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР