Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви по време на

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви по време на
Коментари Харесай

Ердоган обяви: Проектът F-35 е обречен на провал без Турция

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган разгласи по време на панаир на военната промишленост, че многонационалният план за развиването на американския изтребител F-35 Lightning II ще се провали, без Турция да взе участие в него , оповестяват съветските медии.

Според Ердоган отношението към Анкара по плана било незаслужено и че тези, които се пробват да изключат Турция от плана, не са го обмислили и добави, че Анкара бързо предприемала стъпки за създаване на лични системи за противовъздушна защита.

Отношенията сред Турция и Съединени американски щати се обтегнаха, откогато Анкара даде да се разбере, че ще продължи със закупуването на съветски противоракетни системи С-400. Този ход накара Съединени американски щати да прекратят доставката на части за изтребители F-35 на Турция.

Вашингтон неведнъж е изразявал опасения, че в случай че Турция придобие и С-400, и F-35, това ще заплаши военното съоръжение на Съединени американски щати или НАТО, защото се допуска, че ще даде на съветските специалисти основна сензитивна информация, обвързвана с технологията на бойния аероплан.

От своя страна Анкара поддържа позицията, че системите С-400 не са свързани по никакъв метод със сигурността на НАТО, Съединени американски щати или F-35. Въпреки обяснението на Анкара по въпроса, Вашингтон реши да спре доставките на части за F-35 за Турция.

Русия и Турция подписаха съглашение на стойност 2,5 милиарда $ през декември 2017 година, като Анкара би трябвало да придобие общо четири батареи. Първата доставка е планувана за юли 2019 година съгласно турските управляващи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР