Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган нарече щурмуването на сградата

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган нарече щурмуването на сградата
Коментари Харесай

Ердоган вижда в изстъпленията в САЩ позор за демокрацията и шок за човечеството

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган назова щурмуването на постройката на Конгреса на Съединени американски щати (Капитолия) от последователи на Доналд Тръмп срам, който " шокира човечеството ".

Ердоган беше развил близко персонално другарство с напускащия американски водач и изчака три дни, преди да поздрави Джо Байдън за успеха му на президентските избори на 3 ноември.

Но той не насочи удар, с цел да осъди случилото се в сряда в, както сподели Ердоган, " по този начин наречената люлка на демокрацията ".

" Това е срам за демокрацията ", сподели Ердоган пред кореспонденти в Истанбул.

" Надяваме се, че преходът към господин Байдън на 20 януари ще бъде спокоен и че Америка ще се върне към мир. "

Ердоган също изрече съболезнования на фамилиите на починалите в насилието.

Отношенията на Анкара с Вашингтон са потърпевши от несполучлив опит за прелом през 2016 година против Ердоган, за който той упреква американски проповедник-мюсюлманин, който Турция несполучливо се пробва да екстрадира.

Но другарството на Ердоган с Тръмп оказа помощ да се защищити Турция от минали наказания, а също по този начин заглуши рецензиите на Съединени американски щати за влошеното положение на Ердоган в региона на правата на индивида.

Коментарите на Ердоган в петък съставляват едно от най-силните му отхвърляния досега от администрацията на Тръмп.

Турското външно министерство разгласява по-приглушено изказване късно в сряда, призовавайки Съединени американски щати да " преодолеят тази вътрешнополитическа рецесия по зрял метод ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР