Президентът на Турция Реджеп Ердоган осъди намерението на Доналд Тръмп

...
Президентът на Турция Реджеп Ердоган осъди намерението на Доналд Тръмп
Коментари Харесай

Ердоган стяга редиците на ислямския свят

Президентът на Турция Реджеп Ердоган осъди желанието на Доналд Тръмп да признае окупираните Голански възвишения като израелска територия. Той откри разширеното съвещание на Организацията за ислямско съдействие /ОИС/ в Истанбул, свикано поради атентатите в джамиите в Крайстчърч, Нова Зеландия.



Ердоган съобщи, че поръчката на американския президент Тръмп предизвика нов подтик на напрежението и рецесията в Близкия Изток и акцентира, че ислямският свят няма да допусне легализиране на окупацията на Голанските възвишения. Той означи, че е немислимо да се чака от страните в ОИС безучастно отношение към заканите против цялото човечество и бъдещето на ислямския свят.

Според него растежът на деянията на радикализъм и ксенофобия в света заплашва освен мюсюлманите, само че и евреите, мигрантите от Африка и Азия, ромите. Ердоган акцентира, че човечеството би трябвало да се бори с растящата ислямофобия със същата решителност, с каквато се е противопоставила на антисемитизма след Холокоста. Президентът уточни, че политиците от Запада, опитващи да си проправят път към властта с апели за изолираност на мюсюлманите и мигрантите, следва да бъдат подлагани на остра рецензия.

Турският водач прикани неонацистките организации в страните на Запада да бъдат включени в листата на терористичните организации паралелно с Ислямска страна, „ Аш-Шабаб “ и кюрдската ПКК. Той подчертава на нещастието в Нова Зеландия, където при терористичен акт починаха 50 мюсюлмани. „ Подлата офанзива, при която бяха убити 51 мюсюлмани и още 47 участници в петъчната молитва бяха ранени, не може да се прави оценка като нормално закононарушение. Властите в Нова Зеландия би трябвало да произнесат най-суровото наказване за причинителя на кървавия терористичен акт в джамиите и да разкрият всички тези, които са свързани с това закононарушение. Това ще бъде ясно обръщение към всички, които възнамеряват сходни офанзиви “, прикани Ердоган.



И предизвести: „ Ислямските страни са длъжни да показват безапелационна позиция по този въпрос, с цел да не се позволен сходни нещастия и повтаряне на кръвопролитията в джамиите. Ако пренебрегваме проблемите, не е допустимо да ги решим. Важно е да се разкриват и отстраняват аргументите за общественото напрежение. Не следва да затваряме очите си пред въпросите, вълнуващи цялото човечество. В противоположен случай проблемите ще се усилват “, сподели той пред участниците във форума.

Ердоган акцентира, че по въпросите, засягащи ползите на мюсюлманите, страните от ОИС са длъжни да се отхвърлят от краткосрочните изгоди в името на цялата ислямска общественост. Той прикани и за по-тежки санкции за закононарушенията от ксенофобия и ислямофобия, за разширение на определението за тероризъм, както и в образователните стратегии да бъде включена информация за недопустимостта на междурелигиозна омраза.



„ Нито една вяра по света не пропагандира принуждение и тероризъм. Всякакви паралели по този въпрос са неприемливи “, съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу на взаимната конференция с генералния секретар на ОИС Юсиф бин Ахмед ал-Усеймин в Истанбул. „ Ислямът е вяра на мира. Мирът и единодушието са съществени детайли на ислямския мироглед “, добави министърът.

Чавушоглу означи, че в основата на ксенофобските прояви, радикализма и тероризма стоят нападките на обособени политици от Запада и редица средства за всеобща информация по адрес на мюсюлманите и мигрантите. Той настоя за основаване на специфичен механизъм в границите на ОИС за надзор и съдействие в битката с ислямофобията, а всички прояви на омраза към мюсюлманите би трябвало да се фиксират и за тях да се осведомят обществата в страните от Запада и международната общественост.

Генералният секретар на ОИС уточни, че всички международни водачи би трябвало да бъдат наясно, че тероризмът няма национална, религиозна и расова принадлежност. Ако не се противопоставим на радикализма и враждата към мюсюлманите, закононарушенията, учредени на ислямофобията няма да спрат, сподели Усеймин.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР