Президентът на Турция Ердоган възроди своята отдавнашна идея за свързване

...
Президентът на Турция Ердоган възроди своята отдавнашна идея за свързване
Коментари Харесай

Times: "Загуби връзка с реалността" - Ердоган иска да построи канал през Истамбул

Президентът на Турция Ердоган възроди своята отдавнашна концепция за свързване на Мраморно и Черно море с канал за облекчение на Босфора и повишение на неговата сигурност, написа The Sunday Times.

Опозицията подлага на критика този мегапроект поради откъснатостта му от действителността, екологични вреди и съглашението с Катар, който закупи територията към хипотетичния канал.

Тунелът под протока и мостовете над него не задоволяват Реджеп Тайип Ердоган: той възроди плана за създаване на 45-километров канал, който ще свързва Мраморно и Черно море, оповестява The Sunday Times, написа "Поглед инфо ".

Изданието споделя, че Ердоган се стреми да остави своя отпечатък освен в историята на Турция, само че и в нейната география. Пристрастен към гигантоманията, той признава, че най-новият му, заслужен за фараоните план няма да бъде елементарен и даже го назова „ откачен “.

Президентът се надява, че каналът на стойност 9 милиарда паунда (730 милиарда рубли), който е предназначен да разтовари Босфора, ще притегли вложители.

Но, съгласно неговите критици, в това число новия кмет на Истанбул и възможен противник Екрем Имамоглу, ще нанесе големи вреди на околната среда и ще провокира геополитически прелом.

„ Докато целият свят разисква дефицита на вода и променените на климата, нито един интелигентен и рационален държавен чиновник или политик, който не е изгубил връзка с действителността, няма да поддържа този план или да обмисли измяната на своята страна, града и народа. “, цитира неотдавна английски вестник изказване на Имамоглу.

Както напомня Sunday Times, от 1936 година прекосяването на кораби през Босфора се управлява от Конвенцията от Монтрьо, която дава на комерсиалните кораби правото свободно да употребяват протока, само че постанова ограничавания на военните кораби, което основава преференциална за Русия и Турция морска преграда.

Джем Гюрдениз, пенсиониран адмирал и създател на морския конгрес на университета Кох, назова Конвенцията „ бастион за сигурност “ за Русия, до момента в който планът на канала е „ по всички параметри рисковано нещо ", което може да навреди на съглашението.

В същото време държавните медии, въодушевено предавайки всяко изказване на президента и изграждайки теории за конспираците против неговите критици, описват за тайнственото „ лоби Монтрьо “, което се опълчва на канала.

Последният план на Ердоган е най-големият от доста други мега хрумвания, въплътени през десетилетията на неговата власт. Като кмет на Истанбул той направи радикални промени в инфраструктурата на града, изграждайки тунела Мармарай под Босфора и по този метод свързвайки Европа и Азия.

Като президент Ердоган построи трети мост през протока, който съгласно природозащитниците навреди на дивата природа и отвори голямо летище на брега на Черно море.

Проектираният канал е предопределен да затвърди репутацията на Ердоган като популярен строител и огромен водач. Тази концепция се появи за първи път през 2011 година, само че едвам предишния месец президентът разгласи, че скоро ще организира търг.

Междувременно опозиционните медии откриха връзка сред компанията, закупила земята по продължение на предлагания канал и кралското семейство на Катар, един от най-близките съдружници на Турция в района.

Според The Sunday Times, последователите на плана споделят, че той доста ще усили сигурността в Босфора: огромните танкери няма да могат да отидат там и казусът от 2018 година няма да се повтори, когато товарен транспортен съд се блъсна в отоманско имение от XVIII век на брега на пролива.

Тези причини обаче не убедиха Акиф Бурак Атлар, ръководител на Истанбулската асоциация на градските строители: съгласно него това "прилича повече на план в областта на недвижимите парцели, а не на превоза ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР