Президентът на Тайван - Цай Ингуен, пристигна в Ню Йорк

...
Президентът на Тайван - Цай Ингуен, пристигна в Ню Йорк
Коментари Харесай

Президентът на Тайван пристигна в САЩ, Китай заплашва с ответни мерки

Президентът на Тайван - Цай Ингуен, дойде в Ню Йорк за посещаване, което провокира закани за ответни ограничения от страна на Китай, съобщи Агенция Франс Прес.

След Съединени американски щати Ингуен ще посети Централна Америка, където ще се срещне с водачите на Гватемала и Белиз, с цел да укрепи връзките с тези дипломатически съдружници. На връщане към Тайван тя ще спре в Калифорния, където се чака да се срещне ръководителя на Конгреса Кевин Маккарти.

Китай претендира, че демократичният остров Тайван е част от неговата територия, която спорде Пекин би трябвало да бъде отвоювана, а според правилото " Един Китай " никоя страна не можело да поддържа публични връзки както с Пекин, по този начин и с Тайпе.

Пекин предизвести, че е изрично срещу всяка среща сред Цай и Маккарти и даде обещание да предприеме " решителни ограничения ", в случай че тя се състои.

В отговор Съединени американски щати обявиха, че Китай не би трябвало да употребява визитата на Цай като предлог за нападателни дейности към Тайванския пролив.

Пред хотела на Цай в Ню Йорк се събраха десетки пропекински стачкуващи, размахващи аленото знаме на Китай, до момента в който наоколо също толкоз огромна група протайвански настроени хора се радваха и размахваха своето знаме, както и флага на Съединени американски щати.

Сю Сюеюан, отговорник за делата в китайското посолство във Вашингтон, съобщи, че неведнъж е разговаряла непосредствено с американски чиновници и ги е предизвестила, че пътуването на Цай ще наруши главните ползи на Китай.

" Призоваваме Съединени американски щати да не повтарят играта с огъня по тайванския въпрос ", сподели тя пред кореспонденти, намеквайки апропо за миналогодишното посещаване в Тайван на тогавашния ръководител на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Кевин Маккарти съобщи, че ще се срещне с Цай, макар че диалозите към момента не са доказани от тайванските управляващи.

Анализаторите означават, че визитата в Съединени американски щати идва в основен миг, защото Пекин е засилил военния, икономическия и дипломатическия напън върху Тайван, откогато Цай пристигна на власт през 2016 година

" Опитите на Пекин да отвлече дипломатическите сътрудници на Тайван ще доведат до това Тайван да развие по-тесни връзки със Съединени американски щати ", споделя Джеймс Лий, откривател на връзките сред Съединени американски щати и Тайван в Academia Sinica./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР