Президентът на Световната футболна асоциация (ФИФА) Джани Инфантино е обвинен,

...
Президентът на Световната футболна асоциация (ФИФА) Джани Инфантино е обвинен,
Коментари Харесай

Турски клуб обвини президента на ФИФА за съучастник при уговаряне на мачове

Президентът на Световната футболна асоциация (ФИФА) Джани Инфантино е упрекнат, че си е затворил очите при един от огромните кавги в европейския футбол за последните години. Според изказвания на турския клуб " Трабзонспор ", до момента в който швейцарецът е заемал поста на общоприет секретар на УЕФА е станал съизвършител. Периодът е 2010-11 година, когато скандал за уговаряне на мачове раздруса турския футбол.

През 2011 година " Фенербахче " завоюва купата в Суперлигата с по-добра голова разлика от " Трабзонспор ", само че по-късно 36 футболисти бяха задържани за манипулиране на резултати. Част от тях получиха присъди, измежду които и президентът на " Фенербахче " Азиз Йълдъръм, който трябваше да влезе в пандиза за шест години. В следствие през 2015 година предприемачът беше оневинен.

Заради абсурда УЕФА наложи свои лични наказания против клуба, забранявайки му да взе участие в Шампионската лига за два сезона. Според вестник " Гардиън " обаче, Инфантино е разрешил на Турската футболна федерация (TFF) да постанова по-малки наказания от тези в личните си дисциплинарни разпореждания. Така клубът е съумял да вземе съществени средства от телевизионните права и да не регистрира финансови загуби.

По информация на " Гардиън " през 2012 година генералният секретар на TFF Ебру Кокал написа до Инфантино с въпрос " дали е допустимо, според разпоредбите на УЕФА, наказването да бъде изменено от изваждане от шампионата, на лишаване дисциплинарно на 12 точки и налагане на финансова санкция ". Главният секретар на УЕФА дава единодушието си, отчитайки, че това е отговорност на Турската федерация.

" Можем да кажем, от името на УЕФА, че като се вземат поради всички условия, вашето предложение наподобява съставлява рационален, симетричен и подобаващ отговор за справяне с този въпрос ", е формалният отговор на организацията.

Президентът на TFF по това време Мехмет Али Айдярр съобщи обществено, че е реализирано съглашение с УЕФА, с цел да се предотврати загубата на големи суми от турски клубове и е резултат от " договаряния ". В момента " Трабзон ", който е пострадал от цялата обстановка още оспорва решението. " Правилата бяха променени, с цел да може " Фенербахче " да резервира купата си, а ние желаеме тя да бъде присъдена на " Трабзон ", разяснява юристът на червено-сините Ердем Егемен.

В формалната тъжба на " Трабзонспор " пред Спортния трибунал (CAS), от клуба настояват, че Инфантино е станал съизвършител при тази машинация, която не е решила проблемите на турския футбол.

В свое изказване президентът на ФИФА споделя, че от дълго време поддържа битката с уговорените мачове и манипулираните резултати. " По това време УЕФА бе на челно място при битката за изкореняването на манипилираните мачове, прилагайки пионерски ограничения. Беше инициирано и изпълнено тясното съдействие с полицейските и правосъдните управляващи в цяла Европа и, най-после, бяха взети съответни дисциплинарни решения. Това са обстоятелствата и са ясни ", твърди Инфантино.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР