Президентът на Стево Пендаровски заяви, че не очаква през следващите

...
Президентът на Стево Пендаровски заяви, че не очаква през следващите
Коментари Харесай

Пендаровски: Съвременната българска политика не е излязла от матрицата на Тодор Живков

Президентът на Стево Пендаровски съобщи, че не чака през идващите седмици да бъде реализиран контракт с България, с цел да се деблокира пътят на страната към Европейски Съюз.
През миналите няколко месеца България е трансформирала фрапантно политиката си по отношение на Северна Македония. С такава политика тя демонстрира, че не може да излезе от времето на Тодор Живков, счита той. Държавният глава въпреки всичко счита, че би трябвало да се търси решение в бъдеще, само че единствено посредством научни и исторически обстоятелства, а не политически тези.
 Радев предложения Пендаровски в България Радев предложения Пендаровски в България
Президентите Румен Радев и Стево Пендаровски организираха телефонен диалог, в границите на който бяха разисквани позициите на двете страни...
" Реални шансове няма. Има някакви минимални, само че действителни вероятности, за жалост, не съществуват. Затова, защото ме питате за Радев, ще отговоря: Президентът Радев не се разграничава от премиера Бойко Борисов, от Екатерина Захариева, от Каракачанов. Става дума само за личен жанр на изложение. Но главните позиции, главните тези на българската политика по отношение на нас или по отношение на това, което историците назовават македонски въпрос, е идентично през последните 70 години. Основоположник на позицията, че не съществува македонски народ и македонски език е Тодор Живков. Това на процедура значи, че актуалната българска политика, държавното управление и опозицията са идентични и не са излезли от матрицата на живковизма и на тяхната комунистическа историография “, съобщи Пендаровски в изявление за ТВ 24, представен от БГНЕС.
Той уточни, че през последните няколко месеца има смяна в политиката на България по отношение на Северна Македония. " Някои настояват, че това се дължи на вътрешнополитическата българска динамичност преди парламентарните избори през март следващата година. Други настояват, че това е тяхната политика от десетилетия по този въпрос, в което считам, че има аргумент, и че няма политик, който да отстъпи от параметрите на тази позиция “, сподели президентът.
Според него е обикновено поради блокадата на европейската интеграция на Македония в страната да се появи евроскептицизъм и антибългарски настроения. " Не би трябвало да чакаме антибългарските настроения да се появят в бъдеще. Те към този момент са факт и аз не бих желал да разисквам претекстовете за това. Много настояват, че поради такава изразителност от бългаска страна е доста мъчно да не се засилят антибългарските настроения. Факт е, че това се случва. Онова, което провокира угриженост, е повишаването на евроскептицизма “, акцентира Пендаровски.
Той съобщи, че не чака политическа рецесия поради блокадата на евроинтеграционния развой, а единствено демонстрация на десен популизъм в политиката. Според него, политиката на България за блокиране на страната по пътя ѝ към европейско участие не е подкрепена от нито една от държавите-членки.
 Пендаровски и Заев: За македонския език и еднаквост не може да се договаря Пендаровски и Заев: За македонския език и еднаквост не може да се договаря
Премиерът на Северна Македония Зоран Заев съобщи, че изказванията, че македонският език и нация имат български корени, " са неприемливи ",...
" Македония има нужда от национално помиряване и обща позиция по 2-3 точки и въпроси сред обособените политически партии. При сегашната ситуяция е реализиран народен консенсус за името, езика и за евроинтеграцията ", сподели Пендаровски. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР