Президентът на Сирия Башар Асад е изразил готовност за увеличаване

...
Президентът на Сирия Башар Асад е изразил готовност за увеличаване
Коментари Харесай

СЗО: Сирийският президент може да обмисли повече гранични пунктове за помощи след земетресението

Президентът на Сирия Башар Асад е изразил подготвеност за увеличение на броя на граничните пунктове, през които да бъде доставяна помощ на потърпевшите от земетресението в северозападната част на страната, следена от бунтовниците, съобщи ръководителят на Световната здравна организация (СЗО).

Тедрос Аданом Гебрейесус се срещна със сирийския президент в Дамаск в неделя следобяд, с цел да обсъдят реакцията на опустошителното земетресение, при което в Сирия и Турция починаха повече към 35 000 души.

Особено огромна е загрижеността за това по какъв начин помощта може да доближи до всички нуждаещи се в Сирия, която е опустошена от траялата повече от десетилетие революция.

" Усложняващите се рецесии на спора, коронавирус, холерата, икономическият крах, а в този момент и земетресението, взеха непоносими жертви ", съобщи Тедрос, откакто посети Алепо и стана директен очевидец на разрушенията.

Той сподели, че " чака да се реалокира през линиите на северозапад, където ни споделиха, че провалите са е още по-големи ".

Положението е изключително тежко в следения от бунтовниците северозападен регион, който не може да приема конвои с помощи без разрешението на Дамаск.

Единственият граничен пункт, отворен за доставка на помощи от Турция, също бе опустошен от земетресението.

Доставена е част от авансово складираната помощ и в четвъртък през граничния пункт още веднъж започнаха да минават конвои, само че все по-често се чуват апели за отваряне на повече пунктове, с цел да се форсира доставянето на помощта.

" Този следобяд се срещнах с Негово превъзходителство президента Асад, който уточни, че е отворен да обмисли спомагателни трансгранични пунктове за достъп за тази изключителна обстановка ", съобщи Тедрос на виртуална конференция от сирийската столица.

Необходим е " масиран достъп "

Хуманитарната помощ в регионите, следени от бунтовниците, нормално идва през Турция по трансграничен механизъм, основан през 2014 година с резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Той обаче от дълго време се оспорва от Дамаск и неговия съдружник Москва, които го считат за нарушаване на сирийския суверенитет.

Под натиска на Русия и Китай броят на пропускателните пунктове с течение на времето беше понижен от четири на един.

Също толкоз значимо за потърпевшата от земетресението Северозападна Сирия е ускоряването на помощта от вътрешността на страната.

Тедрос приветства " неотдавнашното общо утвърждение от страна на държавното управление на Сирия за Организация на обединените нации за секване на линиите ", с цел да се достави помощ в следения от бунтовниците северозапад.

Но до момента в който Дамаск е дал позволение за прекосяване на конвоите с помощи от следените от държавното управление региони, Тедрос съобщи, че СЗО към момента чака зелена светлина от следените от бунтовниците региони, преди да влезе там.

" Ние сме в подготвеност ", сподели той.

Ричард Бренън, шеф на СЗО за района на Източното Средиземноморие, съобщи пред кореспонденти, че " след земетресението не е имало доставки през границата ".

" Имахме планувана такава през идващите няколко дни. Все още преговаряме за нейното реализиране. "

Преди земетресението Организация на обединените нации нормално е имала позволение да доставя по един ескорт с помощи на месец, сподели той и добави, че още преди бедствието са се опитвали да усилят този брой на три или четири.

" Сега, несъмнено, има по-голямо чувство за неотложност ", сподели той и допусна, че са нужни доста повече конвои.

" Това, от което се нуждаем, е всеобщ достъп ", съгласи се ръководителят на СЗО за изключителни обстановки Майкъл Райън.

" Нуждаем се от трансграничен достъп, нуждаем се от трансграничен достъп и той би трябвало да се усили. " /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Дамаск / Сирия
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР