Президентът на Шри Ланка Готабая Раджапакса обяви национално извънредно положение

...
Президентът на Шри Ланка Готабая Раджапакса обяви национално извънредно положение
Коментари Харесай

Извънредно положение в Шри Ланка след съпроводени с насилие протести заради икономическата криза

Президентът на Шри Ланка Готабая Раджапакса разгласи национално изключително състояние след разгръщане на митингите поради повишаването на живота, дефицита на гориво и продължителните прекъсвания на електричеството , съобщи ДПА.

Извънредното състояние влезе в действие от през днешния ден, обявиха управляващите. То дава на президента по-големи пълномощия в сигурността и уголемява пълномощията на въоръжените сили да задържат хора.

Този ход беше подхванат след провеждането на митинг пред частната резиденция на президента, на към 14 километра южно от столицата Коломбо.
 
 Шри Ланка икономическа рецесия изключително състояние БГНЕС

Демонстрацията, почнала в четвъртък вечерта, прерасна в принуждение. При конфликтите сред протестиращите и полицията бяха ранени над 30 цивилни и 24 чиновници на реда. Арестувани бяха 53 стачкуващи.

За уикенда се приготвят нови митинги в цялата страна.

Шри Ланка изиска помощ от Индия и Китай за покупка на храни и гориво, както и финансова поддръжка от Международния валутен фонд, отбелязва ДПА.

Индия стартира да доставя ориз на Шри Ланка , като това е първата забележителна помощ с храни, откогато Коломбо си обезпечи кредитна линия от Делхи, показва Ройтерс.

Служители, представени от организацията, споделиха през днешния ден, че индийски търговци са почнали да товарят 40 000 тона ориз за бърза доставка за Шри Ланка , която е обваната от тежка икономическа рецесия.

Миналия месец Индия се съгласи да даде кредитна линия за 1 милиард $, с цел да помогне на Шри Ланка за облекчение на тежкия дефицит на съществени артикули.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР