Президентът на САЩ принуди страните от НАТО да отделят повече

...
Президентът на САЩ принуди страните от НАТО да отделят повече
Коментари Харесай

Каква е цената на членството ни в НАТО след ултиматума на Тръмп?

Президентът на Съединени американски щати принуди страните от НАТО да отделят повече пари за участието си.

Каква е сметката за България?

По данните на националната статистика през 2017 година Брутният вътрешен продукт на страната ни е малко над 98 милиарда лева
Снимка: bTV
За тази година се чака да отделим 1,56% от Брутният вътрешен продукт или 1, 538 милиарда лева
Снимка: bTV Доналд Тръмп принуди съдружниците си от НАТО да дават повече пари за защита Американският президент разгласи, че е постигнал персонална победа на форума
Тръмп притиска страните да отделят най-малко 2% . Тоест с метката за България ще набъбне до съвсем 2 милиарда лева - 1 972 620 000 лева Увеличението е над 430 млн. лева Снимка: bTV

Ако разноските набъбнат с 4% , както загатва президентът на Съединени американски щати, то участието на България ще доближи съвсем 4 милиарда лева, или покачване с 2,4 милиарда лева по отношение на това, което плащаме .
Снимка: bTV
За това нарастване има отпор от европейските страни в НАТО.

За съпоставяне годишният бюджет на Национален осигурителен институт за пенсии и компенсации е 9,5 милиарда лв..
Снимка: bTV
" Това е големият риск за такива организации като НАТО, за които постоянно се е считало, че без значение какъв брой си огромен или дребен, какъв брой си мощен или слаб, военно ти можеш да разчиташ за останалите в тази организация”, разяснява анализаторът Весела Чернева. В случая цената освен се повишава, само че и става по-пресметлива.

„ Вече мисля, че всички гледат доста съществено на тези 2%, появи се информация, че той е загатнал 4%, за това към този момент аз съм леко песимистичен, че може да се случи”, уточни Тодор Тагарев, който е някогашен министър на защитата.

„ Само през днешния ден едно изследване на публичното мнение в Германия демонстрира, че в случай че преди месец съвсем половината на германците са подкрепяли нарастването на разноските за защита в Германия, сега тази поддръжка е паднала под 20%”, добави Чернева.

Определянето на цената на участието и поддръжката съгласно американския президент мина през упрека му към Германия, че заплаща милиарди на Русия за газопроводи, а в това време разчита на Алианса за отбрана от Русия.

„ В някакъв смисъл Русия тук е в подчиненото изречение. Ще забележим какъв ще е тонът в понеделник, когато Тръмп ще се срещне с Путин в Хелзинки, съгласно мен в тази среща тонът ще е доста по-мек и доста по-добър”, сподели тя.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР