Президентът на САЩ нарече изключителен успех мисията по евакуиране на

...
Президентът на САЩ нарече изключителен успех мисията по евакуиране на
Коментари Харесай

Байдън нарече мисията по евакуиране от Афганистан изключителен успех

Президентът на Съединени американски щати назова " извънреден триумф " задачата по изтегляне на американци и на техни съдружници от Афганистан, съобщи Франс прес.

Джо Байдън изнесе тържествена тирада в Белия дом по отношение на края на най-дългата война, водена от Съединените щати.

" Никоя страна не е правила в никакъв случай нещо сходно в историята ", съобщи той. " Изключителният триумф на тази задача се дължи на невероятния гений, на смелостта и алтруистичния кураж на американската войска, на нашите дипломати и експерти в областта на разузнаването ".

Той сподели, че Съединени американски щати са решени да изтеглят останалите в Афганистан американци, които по думите му са сред 100 и 200, осведоми Българска телеграфна агенция.

В телевизионното послание Байдън разкритикува неспособността на сваленото към този момент от власт афганистанско държавно управление да отблъсне талибаните, което докара до прибързано и унизително евакуиране на американските и съюзническите сили. Той акцентира и ролята в този развой, която изигра някогашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, съобщи Ройтерс.

Сделката, която бе контрактувана под управлението на Тръмп, разреши " стартирането на независимост на 5000 пандизчии предходната година, в това число някои от топ военните командири на талибаните ", сподели Байдън. " Когато встъпих в служба, талибаните бяха в най-силната си позиция във военно отношение от 2001 година насам, контролирайки или борейки се за контрола върху близо половината страна ", сподели той.

Вчера талибаните отпразнуваха успеха си над Съединени американски щати, като стреляха във въздуха и изкараха на показ ковчези, увити в знамената на Съединени американски щати и НАТО. Сега те управляват повече територия, в сравнение с когато управляваха за последно преди американското настъпление през 2001 година

Най-дългата война в историята на Съединени американски щати лиши живота на близо 2500 американски военни и 240 000 афганистанци. Цената й възлиза на към 2 трилиона $.

Над 123 000 души бяха евакуирани през последните две седмици от Кабул посредством огромен, само че безреден въздушен мост. Много от хората, които помогнаха на западните страни през войната, бяха обаче изоставени.

" Това е позорно и пагубно тръгване, което ще разреши на талибаните и " Ал Каида " да отпразнуват 20-ата годишнина от атентатите от 11 септември с определяне на цялостен надзор над Афганистан ", съобщи водачът на републиканците в Сената Мич Макконъл на бизнес конгрес в Кентъки.

Същевременно с това социологическо изследване на института " Пю " сподели, че болшинството от хората в Съединените щати счита, че Вашингтон не е съумял да извърши задачата си в Афганистан, съобщи ДПА.

Почти няма разлика в мненията на демократи (69 на сто) и републиканци (70 на сто), които считат, че задачата на Съединени американски щати е била несполучлива.

Ясни разлики има що се отнася до оценката за цялостното евакуиране на американските бойци от Афганистан: 70 на 100 от демократите го поддържат, само че този дял при републиканците е едвам 34 на 100.

Общо 54 % от пълнолетните в Съединени американски щати считат, че решението за изтеглянето на войските е вярно, а съгласно 42 % то е неверно.

За изследването са интервюирани 10 348 пълнолетни в интервала 23-29 август.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР