Президентът на САЩ говори с премиера на Израел, докато палестинците

...
Президентът на САЩ говори с премиера на Израел, докато палестинците
Коментари Харесай

Байдън притиска Нетаняху за тактическа пауза във войната между Израел и Хамас

Президентът на Съединени американски щати приказва с премиера на Израел, до момента в който палестинците настояват, че броят на жертвите в Газа надвишава 10 хиляди Съединени американски щати не поддържат цялостно преустановяване на огъня, което единствено ще даде време на " Хамас " да се прегрупира. Пропускателният пункт Рафа ще бъде отворен още веднъж за евакуация на египтяни и жители с задгранични паспорти.
Джо Байдън притиска Бенямин Нетаняху да се съгласи на " тактически паузи " във войната на Израел с " Хамас ", до момента в който израелските сили обкръжиха основния град на Газа и направиха интензивни бомбардировки на обсадената линия. Президентът на Съединени американски щати съобщи на премиера на Израел в телефонен диалог в понеделник, че Вашингтон ще " продължи да се застъпва за краткотрайни паузи в боевете ", сподели Джон Кърби, представител на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати. " Това остава нещо, което интензивно обсъждаме с нашите израелски сътрудници и считаме, че сме при започване на този диалог, а не в края му. "

Двамата водачи разговаряха в миг, когато палестински здравни чиновници оповестиха, че броят на починалите в Газа е надхвърлил 10 хиляди и интернационалният напън върху Израел да се съгласи на филантропично преустановяване на огъня се ускорява.
Реклама
Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш сподели пред кореспонденти, че Газа се " трансформира в гробище за деца ", като повтори апелите си за неотложно преустановяване на огъня. " Трябва да действаме в този момент, с цел да намерим излаз от тази брутална, ужасна, агонизираща задънена улица на опустошение. " След диалога си с Байдън Нетаняху съобщи, че Израел би обмислил " тактически дребни паузи " в боевете в линията Газа, с цел да разреши на заложниците да изоставен или да получат помощ, само че още веднъж отхвърли апелите за преустановяване на огъня макар интернационалния напън.

След като обкръжиха гъсто популации град Газа в северната част на анклава, където е основана ислямистката формация " Хамас ", израелските военни обявиха, че са завладяли боен комплекс и са подготвени да нападат бойци, укриващи се в подземни тунели.

Нетаняху неведнъж е. Той е безапелационен, че всяка пауза в бомбардирането ще зависи от освобождението на повече от 240 заложници от палестинската въоръжена формация, хванати по време на офанзивата при започване на октомври.

Байдън упорства Израел да се съгласи на пауза в бомбардировките си, с цел да може Газа да получи по-голямо филантропична помощ и да има по-голям късмет за освобождение на заложниците. Но Белият дом не поддържа цялостно преустановяване на огъня, което съгласно американски чиновници единствено ще даде време на " Хамас " да се прегрупира. Сега Нетаняху още веднъж съобщи, че едно общо преустановяване на огъня би затруднило военните старания на страната му, само че прекратяването на бойните дейности по филантропични аргументи - концепция, подкрепяна от основния съдружник на Израел - Съединени американски щати, ще продължи да се преглежда според от събитията. " Що се отнася до дребните тактически паузи - час тук, час там - имали сме ги и преди. Предполагам, че ще проверим събитията, с цел да дадем опция на артикули, филантропична помощ, да влязат или нашите заложници, обособени заложници, да изоставен ", сподели Нетаняху пред ABC News в понеделник. " Но не мисля, че ще има общо преустановяване на огъня. "
Реклама
Повече от 1400 души бяха убити, когато бойци на " Хамас " пробиха бариерите за сигурност към Газа и нападнаха градове и военни постове в Южен Израел на 7 октомври съгласно израелски публични лица. През идващите седмици Израел стартира въздушна, морска и сухопътна атака против Газа и обсади линията, която се управлява от " Хамас " и където живееха 2.3 млн. души. Бавна евакуация Израел е позволил единствено дребна филантропична помощ в Газа през пропускателния пункт Рафа с Египет, единствената входна и изходна точка в линията, която не граничи с Израел. Местни управляващи споделиха, че пропускателният пункт Рафа ще бъде отворен още веднъж за евакуация на египтяни и жители с задгранични паспорти след двудневно затваряне след израелски удар против ескорт на кола за спешна помощ в анклава.

Повече от 6000 задгранични жители са били в Газа преди първите да изоставен предходната седмица, съгласно дипломати. Над 1100 са напуснали през пропускателния пункт на 2 и 3 ноември съгласно филантропичната работа на Организация на обединените нации. Според нея това се дължи на " неуспеха на " Хамас ", Израел и Египет да реализират съглашение за безвредната евакуация на пациенти от северната част на Газа.

Планираното наново отваряне на Рафа идва на фона на възходящите опасения по отношение на филантропичната рецесия в Газа. Южна Африка в понеделник стана последната от поредност страни, в това число Йордания, Турция, Чили и Колумбия, които изтеглиха своя дипломат от Израел в символ на митинг против бомбардировките на анклава.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР