Президентът на САЩ Доналд Тръмп вероятно ще обяви следващата седмица,

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп вероятно ще обяви следващата седмица,
Коментари Харесай

Тръмп се готви да признае Йерусалим за столица на Израел

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп евентуално ще разгласи идната седмица, че Съединени американски щати признават Ерусалим за столица на Израел, предава Ройтерс, като се базира на три източника от администрацията във Вашингтон.

Американският държавен глава евентуално ще направи противоречивия анонс в сряда, 6 декември, само че към момента не е ясно дали той няма да отсрочи реализирането на предизборното си заричане да реалокира американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим. Агенция Ройтерс е получила тази информация от един почитан чиновник и два други източника от американската администрация, които обаче са прецизирали, че крайното решение по въпроса към момента не е взето.

Този ход може да постави завършек на десетилетна американска политика за поддържане на баланс сред Израел и Палестина и да разпали нов спор в сърцето на Близкия Изток.

Палестинците желаят Ерусалим да бъде столица на тяхна бъдеща страна и огромна част от интернационалната общественост утвърждава техните желания и не признава претенциите на израелтяните към града – свещено място за евреи, мюсюлмани и християни.

Информацията за планувания анонс провокира остра рецензия от страна на Палестинската автономност и сигурно в случай че това се сбъдне, арабският свят ще се разяри.

Говорителят на палестинския президент Махмуд Аббас – Набил абу Рдайна – съобщи, че в случай че Съединени американски щати признае Ерусалим за столица на Израел, това ще „ унищожи мирния развой “ и „ ще дестабилизира района “.
От друга страна, сходен ход среща мощна поддръжка от страна на про-израелската дясна изборна база, която беше в основата на избирането на Тръмп за президент.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР