Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа в четвъртък меморандум за

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа в четвъртък меморандум за
Коментари Харесай

Тръмп подготви търговски санкции срещу Китай

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп подписа в четвъртък меморандум за налагане на наказателни мита против китайски артикули за близо 60 милиарда $ годишно. Това бе едно от предизборните му обещания и макар присъщите за него крайни изявления днешният акт към момента държи двете страни надалеч от началото на комерсиална война.
С меморандума се дава време за съвещания, през което индустриални сдружения, лобистки групи и конгресмени имат късмет да свият оферти лист с към 1300 продукта. Министерството на външната търговия ще показа листата, съдържащ най-вече артикули от бранша на високите технологии. След това ще стартира да тече 60-дневен период за съвещания преди взимането на дефинитивни решения.

Пекин също ще разполага с пространство да отговори на рецензиите от Тръмп, който този път бе въздържан и сподели, че " ние гледаме на тях като на другар ". Това понижава риска от незабавни трагични ответни ограничения на Китай. Освен това Вашингтон ще опита да отбрани правата си върху интелектуална благосъстоятелност посредством Световната комерсиална организация, където също е допустимо да се откри компромис за отбягване на търговски конфликт.

Борсите реагираха доста отрицателно, като на " Уолстрийт " главният показател се намали с съвсем 3%. Инвеститорите са обезпокоени от експлоадиране на комерсиална война с претекстове, че по този начин се пазят американските служащи, до момента в който те не желаят да изгубят достъпа до китайския пазар, където разрастваща се междинна класа занапред ще усили и потреблението. Тръмп желае да понижи комерсиалния недостиг с Китай, който годишно възлиза на към 375 милиарда $.

Митата и вероятните капиталови ограничавания за Китай, с които заплашва Тръмп, произтича от следствие на министерството на външната търговия, съгласно което има случаи на корист с американски права за интелектуална благосъстоятелност. Проверката откри, че Китай употребява нечестни търговски практики като принуждава американски вложители да предават на китайски компании " ключовете " към скъпи технологии.

От конфликта ще бъдат наранени компании като " Боинг " и " Катерпилар ", само че също по този начин и земеделския бранш, където през предходната година приходите бяха на едно от най-ниските равнища от 2003 година насам.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР