Президентът на САЩ Доналд Тръмп отива в Полша днес, преди

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отива в Полша днес, преди
Коментари Харесай

Газ, НАТО и три морета: защо Тръмп отива първо в Полша

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп отива в Полша през днешния ден, преди да се насочи към Германия за срещата с Г-20 в Хамбург и към Франция по-късно този месец. Изборът на Тръмп бе ненапълно неочакван, само че той има няколко съществени аргументи за него.

Топъл банкет

Американските президенти постоянно биват посрещани топло във Варшава – вероятност, която се харесва на Тръмп и ще наподобява добре в Америка, сочи Би Би Си. Г-20 ще се изправят пред митинги в Хамбург, а концепцията за посещаване във Англия не бе призната добре от обществеността – дотам, че президентът обмисля неофициална аудиенция при премиера Тереза Мей.

Управляващите във Варшава " Право и правдивост " обаче ще докарат благосклонна аудитория, написа в. " Газета виборча ". Целта е да подсигуряват, че речта на Тръмп на площад " Красински " - знак на съпротивата против нацизма - ще мине безпрепятствено.

От една страна на барикадата

Консервативната власт в Полша и Тръмп виждат себе си като борци против демократичния хайлайф, доминирал западната политика в последните години. Откакто " Право и правдивост " пристигна на власт през 2015 година, Варшава непрестанно влиза в конфликти с Европейския съюз – по тематиката за мигрантите, промените в Конституционния съд, натиска над медиите и други. Брюксел прибегна до наказателна процедура против Полша, която може да приключи с лишаването ѝ от глас в Европейския съвет.

Опит на управляващите да прокарат закон, който да санкционира със затвор осъществяването на аборт и да затегне така и така строгите условия, нужни за процедурата, докара до многохилядни митинги в страната.

Харчете и ще получите

Визитата ще разреши на Тръмп да показва, че страните, които изпълнят задачата на НАТО 2% от Брутният вътрешен продукт да бъдат харчени за защита, ще бъдат възнаградени. Полша е една от дребното страни-членки, които извършват това изискване.

Клин сред Западна и Източна Европа

Тръмп ще се включи в Срещата на три морета – полско-хърватска самодейност от 2016 година, която събира 12 страни сред Балтийско, Адриатическо и Черно море (България измежду тях). Тя е част от опита на Полша да придобие имидж на районен водач и наличието на американския президент ще ѝ придаде искра.

Посланието е, че Съединени американски щати не държат да работят единствено със съществуващите в този момент европейските елити и с наслада биха построили връзки с държавни управления, които се опълчват на Брюксел, разяснява пред Би Би Си проф. Алекс Шчербак, политолог от Университета в Съсекс.

Газът

Миналия месец Полша получи първата доставка на полутечен природен газ от Съединени американски щати. За предприемача Тръмп това е печеливша обстановка – Източна Европа би трябвало да диверсифицира вноса си на сила, а Белият дом желае да продава газ в чужбина. Републиканците утвърждават тази тактика и в подтекста на връзките с Русия. " Това подкопава тактиките на Владимир Путин и други мощни мъже, които пробват да употребяват ключа за осветлението като детайл от стратегическа атака ", разяснява пред " Ройтерс " сенатор Кори Гарднър, който взе участие в комисията по външни връзки.

В доста връзки износът на полутечен природен газ е най-опасната за Русия американска политика, отбеязва шефът на варшарския офис на Фонда " Маршал " Михал Барановски.

Срещата на три морета може да даде подтик и на газовия кулоар " Север-Юг ", счита изпълнителният шеф на страната полска компания " GAZ-System " Томаш Степиен. " Политическата поддръжка е извънредно значима за такива планове, с нейна помощ те могат да бъдат осъществени в точния момент ", разяснява той пред организация " Ройтерс ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР