Великден несъмнено е един от най-важните, популярни и обичани християнски

...
Великден несъмнено е един от най-важните, популярни и обичани християнски
Коментари Харесай

Първият Великден

Великден безспорно е един от най-важните, известни и обичани християнски празници. Всеки знае историята за разпъването на кръста на Исус Христос и неговото Възкресение. Но задавали ли сте си въпроса по кое време за пръв път е бил маркиран Великден? Да се даде съответен отговор не е по никакъв начин лесна задача. Повечето историци считат, че церемониите, свързани с празника, са претърпели редица промени през вековете и това в огромна степен затруднява установяването на неговия генезис.  

Предполага се, че Великден е маркиран за пръв път в средата на втори век, въпреки че най-вероятно и преди този момент са били провеждани церемонии, свързани с Възкресението на Христос. Най-ранните сведения за Великден се съдържат в пасхална проповед, приписвана на св. Мелитон Сардикийски (живял в интервала 110 – 190 година За него се знае относително малко. Според Евсевий Кесарийски, св. Мелитон е бил свещеник на град Сарди в Мала Азия по времето на римския император Антонин Пий). От текста може да се направи заключението, че церемониите, свързани с празника, са били изпълнявани неведнъж през предходните години.

From its religious significance to the genesis of the Easter Bunny, discover the rich history behind this 2,000-year-old holiday
— National Geographic (@NatGeo)
Византийският историк Сократ Схоластик (380 – 440 г.) на собствен ред отбелязва, че традицията да се отбелязва Великден поражда скоро след разпъването на кръста и Възкресението на Христос. Той съпоставя празника с други антични обичаи и обръща особено внимание на тематиката за великденския пост, правейки следното резюме: „ Целта на апостолите е била не да ни показват времена за празници, а да ни дадат управление за верен живот и благочестие ”.

Easter profoundly changed the way the first Christians thought about time, history, worship and their responsibilities
— The Wall Street Journal (@WSJ)
Исторически видяно, събитията, свързани с този огромен християнски празник, са станали в дните към Пасха, когато се отбелязва избавлението на еврейския народ от 300-годишното иго в Египет и неговото извеждане оттова от Моисей. Според преданията, преди този момент да се случи, Бог заповядал вратите на къщите на всяко еврейско семейство да бъдат белязани с кръвта на заклано агне. Онези, чиито порти нямали този знак, били сполетени от ужасяващо наказване – първородните им рожби умирали.

Тази история е обвързвана по специфичен метод с великденските обичаи, познати ни през днешния ден. Редица специалисти считат, че аленият цвят, с който се боядисват яйцата, символизира кръвта – освен тази, която Христос е пролял на кръста, само че и онази, която е избавила децата на еврейските фамилии. Всъщност, въпросът по кое време се е зародила традицията да се боядисват яйца също няма безапелационен отговор. Има данни, че сходни практики са съществували още в Древен Египет, Персия, Китай, Рим и Гърция. Ритуалите, свързани с тях, символизирали живота и новото начало.

The history, origins, symbolism and tradition of Easter eggs
— HuffPost (@HuffPost)
Не бива да се не помни и още нещо: в юдаизма съществува бит, съгласно който всеки, който отива на посетители, би трябвало да подари нещо на домакина. Според християнските предания, когато Мария Магдалена отишла в Рим, с цел да се срещне с император Тиберий, следвайки въпросния бит, тя му подарила обагрено в алено яйце, знак на кръвта на Христос. Това кара редица специалисти да считат, че точно този жест е дал началото на традицията да се боядисват великденските яйца.

Когато става въпрос за Великден, няма по какъв начин да не бъде упомената и още една значима детайлност – в своята най-ранна версия, той в действителност е бил езически празник, отдаден на настъпването на пролетта. „ Още от най-дълбока античност, хората отбелязвали дните към равноденствията и слънцестоенията като свещени “, отбелязва проф. Карол Кюсак от университета в Сидни. „ През пролетното равноденствие денят се изравнява с нощта, което значи, че зимата си отива, че светлината последователно стартира да измества мрака. Това е било от голямо значение за античните хора, защото те организирали целия си живот към сходни събития “, прибавя проф. Кюсак.

Доказателство за езическите корени на огромния християнски празник е Великденският заек. „ Зайците са знак както на плодородието, по този начин и на немската богиня на пролетта и обновлението Остара “, изяснява проф. Кюсак (предполага се, че от името на богинята произлиза британското наименование на Великден - Easter). Всъщност, Великденският заек е упоменат за пръв път в книга, написана от немския професор по медицина Георг Франк декор Франкенау през 1722 година „ В нея се загатва за поверие, съгласно което съществува заек, криещ цветни яйца “, прибавя проф. Кюсак.

The White House Easter Egg Roll’s rich history: 140 years of fun
— The Washington Post (@washingtonpost)
Комерсиализацията на всички тези традиция почнала през 19 в. Голяма роля изиграли пощите. Комуникацията станала доста по-достъпна и доста хора желали да поздравят своите близки по случай Великден, като за задачата им изпращали картички с цветни яйца и симпатични зайчета. Сравнително по същото време някои компании в Германия и Англия почнали да създават шоколадови яйца и зайци, които през днешния ден са известни по целия свят. Имайки поради всички тези обстоятелства, свързани с историята на светлия празник, умерено можем да заключим, че през днешния ден той е композиция от разнообразни обичаи и поверия, претърпели доста промени през вековете. А въпросът по кое време Великден е бил маркиран за пръв път надали в миналото ще получи безапелационен отговор.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР