Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви във вторник цялостното оттегляне

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви във вторник цялостното оттегляне
Коментари Харесай

Сигурна крачка на Тръмп към несигурността


Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгласи във вторник цялостното отдръпване на Съединени американски щати от съглашението за прекратяването на иранската нуклеарна стратегия. Това е радикална стъпка, твърдо отречена от Техеран, за която намерено съжалиха и европейските съдружници на Съединени американски щати, дали обещание да спасят компромиса от 2015.

Това е "сериозна грешка", реагира незабавно предшественикът на Тръмп от демократите Барак Обама, изразил запасите си с изключително корав звук, с цел да отбрани текста, направен по време на неговата администрация и подложен, съгласно него, „ под опасност “ от републиканския му правоприемник.

Петнадесет месеца след идването му на власт, 45-ят президент на Съединени американски щати реши, както го бе заречен по време на предизборната си акция, да напусне това емблематично съглашение, изстрадано след 21 месеца яростни интернационалните договаряния.

„ Обявявам през днешния ден, че Съединени американски щати ще излязат от иранското нуклеарно съглашение “, съобщи той в телевизионно послание от Белия дом, с което ускори страховете от повишаване на напрежението в Близкия изток.

Доналд Тръмп разгласи възобновяване на глобите вдигнати в подмяна на уговорката на Ислямската република да не се снабди с нуклеарно оръжие. "Днес имаме дефинитивно доказателство, че иранското заричане е лъжа", сподели той. Той сподели още, че "бъдещето на Иран принадлежи на неговия народ", който заслужава "по-добро" ръководство. Малка фраза, която подхрани спекулациите за готовността на Вашингтон да смъкна в края на краищата режима на моллите.

Вече в името на своя девиз "Америка преди всичко “, президентът на международната мощ подложи на проверка н няколко многостранни уговорката на Съединени американски щати, преди всичко

Парижкото съглашение за климата.

"Психологическа война"

Иранският президент Хасан Рухани, който вложи доста в това съглашение незабавно упрекна американския си сътрудник, че води "психологическа война".

Уверявайки, че ще доста скоро ще беседва с европейците, китайците и руснаците, които са другите подписали съглашението, той предизвести, че страната му може да се откаже от рестриктивните мерки върху активността си за обогатяване на уран. И въпреки всичко, че остава настоящо съглашение.

Вашингтон съобщи, че глобите влизат в действие "незабавно" за нови контракти и компании, в това число задгранични, а към този момент ангажираните в Иран ще имат сред три и шест месеца, с цел да "излязат", преди да бъдат реализирани от наказателните ограничения като възбрана на достъпа до американските пазари.

"Всяка страна, която оказва помощ на Иран в опита му да сътвори нуклеарни оръжия може също да пострада тежко от Съединени американски щати “, даже предизвести президентът.

Неговият консултант по национална сигурност Джон Болтън даже загатна опасността от "допълнителни санкции" с цел да прибави повече стопански напън върху Иран.

Американското заявление бе предстоящо с неспокойствие в Близкия изток, където мнозина се опасяват от ескалация с Иран - Турция изрази угриженост от "нови конфликти". Но също по този начин и от другата страна на света – в Северна Корея в навечерието на срещата на върха сред Доналд Тръмп и Ким Чен Ун за нуклеарно разоръжаване на полуострова.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху, най-силният му последовател по този въпрос, незабавно поддържа „ напълно “ това „ самоуверено решение “. Сунитското кралство Саудитска Арабия, главен районен противник на шиитския Иран, също е показва своята поддръжка.

Но подписалите съглашението изрично не са съгласни.

"Франция, Германия и Обединеното кралство съжаляват за решението на САЩ", написа Еманюел Макрон. В взаимно изказване, френския президент, немският канцлер Ангела Меркел и английският министър председател Тереза май, откакто и тримата вложиха напразни старания да убедят Доналд Тръмп да остане в съглашението, показаха "решимост да подсигуряват използването "на текста и да запазят икономическите ползи" за иранския народ.

В унисон Европейски Съюз даде обещание да резервира "Плана за действие" от 2015 година – „ един от най-хубавите триумфи на дипломацията изобщо “.

Русия съобщи, че е "дълбоко разочарована", а генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани подписалите, останалите с изключение на Съединени американски щати, "изцяло да съблюдават уговорките си".

Те защитаваха до края този компромис, считан за "историческа", като подчертаха, че Международната организация за атомна сила (МААЕ) постоянно удостоверява спазването от страна на Техеран на контракта.

През януари, някогашният магнат на недвижимите парцели, насочи ултиматум към европейците до 12 май да "втвърдят позицията си" по няколко точки на съглашението той отдаден на обществено ругатни.

На първо място - инспекции на МААЕ; последователното лишаване от 2025 година на избрани ограничавания върху нуклеарната активност на Иран, което Тръмп счита за тип бомба със закъснител; само че също по този начин и обстоятелството, че договореностите не нападат непосредствено програмата за балистични ракети на Техеран или ролята на Иран като "дестабилизиращ фактор" в няколко страни от Близкия изток (Сирия, Йемен, Ливан...).

Въпреки американското отдръпване, Еманюел Макрон, който бе във Вашингтон в края на април, възобнови във вторник самодейността си да работи "колективно" за по-широко съглашение, обхващащо "ядрената активност, интервала след 2025 година, балистичните ракети и стабилността в Близкия изток ". /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР