Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви национално извънредно положение, за

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви национално извънредно положение, за
Коментари Харесай

Тръмп обяви извънредно положение

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгласи национално изключително състояние, с цел да забрани на американски компании да употребяват съоръжение на непознати телекомуникационни компании, представляващи риск за сигурността – ход, който наподобява е ориентиран против китайския софтуерен колос „ Хуауей “, заяви Агенция Франс Прес.

Заповедта, подписана от Тръмп, не разрешава покупката и използването на съоръжение от компании, които съставляват „ недопустим риск за националната сигурност на Съединени американски щати или сигурността и сигурността на жителите на Съединени американски щати “.

Белият дом разгласи, че цел на заповедта не е нито една избрана страна или компания, единствено тези, следени от „ задгранични съперници “. Въпреки това мярката евентуално е наложена поради опасенията от шпионаж от страна на компанията „ Хуауей “.

Американското министерство на търговията има намерение да добави „ Хуауей “, най-големия производител на телекомуникационно съоръжение в Китай, в черния лист, заяви пресслужбата на министерството, представена от РИА Новости.

" Тези дейности са свързани с информацията, с която разполага Министерството, което дава съображение да се заключи, че " Хуауей " взе участие в дейностите, в които го упреква Министерството на правораздаването ", се споделя в изказването.

Компанията ще бъде включена в черния лист, дружно със 70 от своите подразделения за " действия, противоречащи на националната сигурност на Съединени американски щати ", се споделя в още в изказването. Американските производители, които продават всевъзможен съоръжение на „ Хуауей “, ще се нуждаят от специфичен лиценз от американските управляващи.

„ Този ход ще попречи на задграничните компании да употребяват американските технологии по метод, който евентуално подкопава националната сигурност на Съединени американски щати “, сподели министърът на търговията Уилбър Рос.

Китайската софтуерна компания " Хуауей " разгласи, че " неоправданите ограничавания " от страна на Съединени американски щати нарушават правата й, откакто президентът Доналд Тръмп забрани на американските компании да употребяват задгранично телекомуникационно съоръжение - ход, ориентиран към китайската компания, оповестява Агенция Франс Прес.

Китайският софтуерен колос съобщи, че ограничението на бизнеса му в Съединени американски щати единствено ще нарани американските консуматори и компании.

" Ограничаването на „ Хуауей “ да прави бизнес в Съединени американски щати няма да създадат Съединени американски щати по-сигурна или по-силна, а вместо това ще лимитират Съединени американски щати до по-ниски, само че по-скъпи други възможности ", се споделя в изказване на телекомуникационния колос. " Освен това неразумните ограничавания ще нарушат правата на „ Хуауей “ и ще издигнат други съществени правни въпроси ", се споделя още в изказването.

Това единствено може да докара проблеми в комерсиалната война сред двете страни. Китайското Министерство на финансите разгласи преди дни, че ще наложи вносни мита за разнообразни групи артикули, които ще влязат в действие от 1 юни. Общо 5 410 американски продукта ще бъдат наранени.

" От 1 юни митата върху вносни американски артикули на стойност 60 милиарда $ ще бъдат увеличени ", се споделя в декларацията.

По-рано денем представителят на китайското външно министерство Гън Шуан предизвести, че страната му " в никакъв случай няма да се поддаде на външен напън ".

Този ход идва откакто в петък американският президент Доналд Тръмп реши да наложи 25-процентни мита върху китайски артикули на стойност 200 милиарда $, като също по този начин предизвести, че Пекин би трябвало да реализира съглашение или обстановката ще бъде " доста по-лоша " за Китай.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР