Президентът на САЩ Доналд Тръмп обмисля налагането на санкции на

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обмисля налагането на санкции на
Коментари Харесай

САЩ не се страхува да използва Доктрината Монро за Венецуела

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп обмисля налагането на наказания на компании от други страни , които вършат бизнес с Венецуела , с цел да пресечен приходите на президента Никола Мадуро, заяви Джон Болтън, консултант по националната сигурност на Тръмп пред " Ройтерс ".

" Ние се движим тъкмо в тази посока ", разяснява Болтън, когато е запитан дали Тръмп ще обмисли " вторични наказания ". " Дори в този момент преглеждаме поредност от спомагателни стъпки , които можем да предприемем ", добавя той.

Съединените щати и множеството други западни страни поддържат водача на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо, който се базира на конституцията, с цел да се разгласи за краткотраен президент , като твърди, че преизбирането на Мадуро през 2018 година е нелегално.
 Тръмп: Русия е гневна, тъй като Съединени американски щати е номер 1
Тръмп: Русия е гневна, тъй като Съединени американски щати е номер 1

Америка измести Кремъл в добива на нефт

Петролът обезпечава 90% от приходите от експорт за Венецуела, която е страна член на ОПЕК . Съединените щати постановиха наказания на венецуелската държавна петролна компания PDVSA през януари, като попречиха на американските компании да търгуват с нея, в случай че приходите не отиват във фонд, наличен за Гуайдо .

Администрацията на Тръмп към момента не е наложила наказания на компании от други страни , които вършат бизнес с PDVSA, само че американски чиновници организират " диалози " с компании за търговия с нефт и държавни управления по целия свят , с цел да ги убедят да понижат връзките си с Мадуро, разяснява посланикът на Съединени американски щати за Венецуела Елиът Абрамс.

Русия и Китай поддържат Мадуро , който дефинира Гуайдо за марионетка на Вашингтон . Мадуро резервира контрола върху държавните функционалности и лоялността на военните в страната.
 Кремъл към Тръмп: Оставаме във Венецуела
Кремъл към Тръмп: Оставаме във Венецуела

Съединени американски щати да си изпълнят отговорностите към Сирия и да не се вълнуват за Венецуела

Болтън изясни, че не е обезпокоен, че натискът да бъде свален Мадуро губи инерция . " Мога да ви кажа, че доста неща се случват под повърхността . Опозицията е в непрекъснат контакт с огромен брой адмирали и други поддръжници в администрацията на Мадуро ", добави Болтън.

" Това е битка против властническо държавно управление и явно ще отнеме известно време ", разяснява той.

Тръмп търси разнообразни благоприятни условия, в това число наказания , да отговори на възходящото военно наличие на Русия във Венецуела , сподели Болтън. Два съветски самолета с близо 100 военнослужещи, кацнаха отвън Каракас преди седмица.

" Ние не се опасяваме да използваме " Доктрина Монро " в тази администрация . И една от задачите на доктрината на Монро е да предотврати задгранична интервенция и даже реколонизация ", изясни Болтън, базирайки се на политиката от 1823 година, открита от тогавашния президент Джеймс Монро , необятно възприемана в Латинска Америка, като опрощение за въоръжената интервенция на Съединени американски щати в района .
 Тръмп заплаши Русия за Венецуела
Тръмп заплаши Русия за Венецуела

Всички варианти са отворени за президента на Съединени американски щати

" Ако погледнете наличието на кубински и съветски сили във Венецуела , би трябвало да попитате к ога хората на Венецуела ще изберат държавното управление, а не чужденци ", изясни той.

Икономическата рецесия на Венецуела, която провокира дефицит на храна и медикаменти, тласна милиони хора да бягат от страната.

Тръмп обмисля да даде краткотрайна отбрана от депортиране на повече от 70 000 венецуелци , за които се счита, че са в Съединените щати, само че желае да се концентрира първо върху обезпечаването на преход на държавното управление в страната, разяснява Болтън.

" Искаме да сме сигурни, че хората не се връщат в мъчно състояние , в случай че са съперници на режима на Мадуро. От друга страна, в тази страна има доста фамилии на последователи на режима на Мадуро, които желаеха да излязат от Венецуела, с цел да бъдат в сигурност ", добави съветникът по национална сигурност на Съединени американски щати.
 Болтън: Всеки ход на Русия във Венецуела е директна опасност
Болтън: Всеки ход на Русия във Венецуела е директна опасност

Сериозно предизвестява играчите отвън Западното полукълбо

Доктрина " Монро ":

Принципите на доктрината са направени от държавния секретар Джон Куинси Адамс и провъзгласени от президента Джеймс Монро в годишното му послание към Конгреса на 2 декември 1823 година: недопускане на европейска колонизация в Северна и Южна Америка ( " американският континент не би трябвало да се преглежда в бъдеще като обект на колонизация ", всеки опит от европейска страна за налагане на нейната политическа система в западното полукълбо ще се счита за опасност за " мира и сигурността " на Съединените щати); невмешателство в делата на съществуващите европейски колонии и територии, подвластни от Европа.

Доктрината " Монро " затвърждава изолационизма (избягване на политически съюзи и обвързване с други държави), който Съединените щати съблюдават по отношение на Европа от възникването си като страна, само че наред с това декларира желанията им за комерсиална агресия в Латинска Америка за опасност за " мира и сигурността " на Съединените щати. Доктрината издига парадигмата за превъзходство на Съединени американски щати на американския континент (базирана идеологически на американската изключителност), първоначално с териториални искания за Куба и Тексас.

Изявлението на Монро е провокирано от двойна опасност: претенциите на Русия към тихоокеанското крайбрежие на юг от Аляска до 51-ия северен паралел (заявени с декрет на цар Александър I от 1821 г.) и желанията на европейските велики сили от така наречен " Свещен съюз " да възстановят с военна мощ испанското владичество в Латинска Америка, която е в развой на извоюване на независимостта си. Англия, която също е срещу плануваната намеса в някогашните испански колонии, предлага през 1823 година на Съединени американски щати да издадат взаимно предизвестие към " Свещения съюз " и в същото време да се откажат обществено от всевъзможни лични планове във връзка с новите народи в Америка. Адамс отхвърля предлагането, тъй като подозира в него опит на Лондон да отклони Съединените щати от желанието им да причислят Куба и убеждава президента да изяви независимо позицията на Вашингтон.

Отказът на Монро от интервенция в европейските каузи е в отговор на апелите за поддръжка на гръцкото въстание срещу османското господство, избухнало през 1821 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР